Strategia Industriala a Romaniei 2023-2027, in transparenta decizionala

January 2, 2024
390 Views

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului ÅŸi Turismului (MEAT) a publicat în dezbatere publică Proiectul Strategiei Industriale a României, pentru perioada 2023 – 2027, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.

“Documentul programatic are dublu scop, respectiv definirea viziunii naÅ£ionale asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european ÅŸi internaÅ£ional ÅŸi propunerea de intervenÅ£ii de sprijin pentru sectorul industrial, ca urmare a procesului de adaptare al acestuia la dubla tranziÅ£ie, digitală ÅŸi verde”, se menÅ£ionează în comunicat.

Totodată, planul de acţiune al strategiei propune priorităţi şi acţiuni care să răspundă schimbărilor structurale din domenii precum: tehnologii avansate, inteligenţă artificială sau industrie 4.0. Prin urmare, Strategia industrială a României reuneşte măsurile şi răspunsurile pe care autorităţile cu responsabilităţi şi atribuţii cu impact asupra industriei naţionale le pot adopta pentru a răspunde ameninţărilor sau oportunităţilor identificate în document.

Prin această strategie, MEAT trebuie să ghideze transformarea industriei României în următorii 5 ani printr-un proces de retehnologizare, adaptare la procesele de digitalizare şi de tranziţie la o economie verde şi sustenabilă.

Scopul strategiei este cel de dezvoltare a unui sistem industrial eficient, competitiv şi orientat spre viitor, prin retehnologizare şi inovaţie, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi prosperitatea ţării.

“Trebuie subliniat faptul că pentru elaborarea prezentei Strategii, MEAT a consultat principalele organizaÅ£ii ÅŸi asociaÅ£ii de profil din Å£ară, dintre care amintim: Alro SA, AsociaÅ£ia Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, AsociaÅ£ia Producătorilor de Mobilă din România – APMR, AsociaÅ£ia Producătorilor de Å¢evi din România, AzomureÅŸ, Azur SA, Brenntag SRL, Chimcomplex SA, FederaÅ£ia Patronală din Industria Materialelor de ConstrucÅ£ii – PATROMAT, Liberty Steel Galati, Patronatul din Industria Cimentului ÅŸi Altor Produse Minerale pentru ConstrucÅ£ii din România – CIROM, ROMCHIMICA – AsociaÅ£ia Companiilor Chimice din Romania, Saint Gobain, Societatea Română de Metalurgie, Tenaris Silcotub, Uniunea Producătorilor de OÅ£el din România – UNIROMSIDER, Uniunea Romana a Producătorilor de Cosmetice ÅŸi DetergenÅ£i – RUCODEM. Astfel, documentul a fost îmbunătăţit graÅ£ie contribuÅ£iilor aduse de acestea în cadrul procesului de elaborare”, se precizează în documentul citat. AGERPRES

Leave A Comment