Ordonanța Trenuleț, în Monitorul Oficial: Amânări la Legea învățământului, cresc salariile bugetarilor și amenzile de circulatie / Noutăți la plafoanele de numerar / Ce se întâmplă cu RABLA

December 17, 2023
130 Views

Ordonanța Trenuleț a fost publicată în Monitorul Oficial, deci măsurile se vor aplica, și vine cu o serie de noutăți, pe lângă cele anunțate inițial. Prezentăm, mai jos, pricipalele măsuri: de la pensia minimă, la 200 lei netaxați la salariul minim, creșterea amenzilor de circulație, schimbări la programul Rabla și multe altele, inclusiv în ceea ce privește educația.

Punctul de amendă crește de la 145 lei, la 165 lei în 2024. Practic, este stabilit la 5% din salariul minim brut garantat în plată. Cum de la 1 ianuarie nu crește salariul minim, conform informațiilor oferite chiar de reprezentanții Guvernului, acesta va fi de 165 lei.

200 lei nu vor fi taxați la salariul minim în 2024, la fel ca acum.

Salariile bugetarilor cresc cu 5% de la 1 ianuarie 2024.

Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică locală și funcțiile asimilate acestora se majorează cu 5%.

Salariile din învățământ cresc, în medie, cu 20% în 2024, în două tranșe:

prima tranșă începând cu data de 1 ianuarie 2024
a doua tranșă începând cu data de 1 iunie 2024
Nu se menționează ce procente vor primi în prima și a doua tranșă. Totuși, OUG Trenuleț spune că se stabilesc prin ordonanță de urgență a Guvernului inițiată de Ministerul Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Sporurile bugetarilor se mențin la nivelul actual în 2024.

În anul 2024, instituțiile și autoritățile publice nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă.

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: