Ce nu trebuie să faci dacă vrei să trăiești până la 100 de ani. Sfaturi de urmat pentru o viață lungă

December 13, 2023
85 Views

Cu toții ne dorim să trăim mai mult, însă pentru ca acest lucru să se întâmple este foarte important să ținem cont de câteva sfaturi oferite de specialiști. Iată ce trebuie și ce nu trebuie să faci.

Vrei să trăiești până la 100 de ani? Dacă da, „scopul ar trebui să fie calitatea vieții”, conform medicului Ardeshir Hasmi, director al Centrului de Medicină Geriatrică de la Clinica Cleveland, relatează Parade.

„Dacă facem acest lucru corect, longevitatea este rezultatul firesc”, a mai adăugat el.

Ce nu trebuie să faci dacă vrei să trăiești până la 100 de ani
Dacă vrei să trăiești până la 100 de ani, nu trebuie să ignori niciodată importanța relațiilor. Așadar, nu te izola. „Decenii de cercetări care au urmărit oamenii de-a lungul vieții au demonstrat că relațiile sănătoase sunt cel mai puternic factor care ne crește riscul de a trăi o viață mai sănătoasă, mai fericită și mai lungă”, a afirmat geriatrul Scott Kaiser.

Un alt specialist în geriatrie este de aceeași părere. „Activitățile și relațiile sunt atât de importante”, a declarat dr. Suzanne Fields, șeful secției de medicină generală, geriatrică de la Stony Brook Medicine. „Un bărbat care avea 98 de ani și a îmbătrânit frumos a spus că este atât de important să îți alegi soțul sau soția potrivită”, a mai adăugat Fields.

Numai în 2023, au apărut studii care arată efectele izolării sociale asupra sănătății unei persoane. Un studiu a arătat că persoanele care nu au socializat cu prietenii și familia au avut o șansă cu 39% mai mare de a muri înainte de vreme. Un alt studiu amplu, efectuat pe mai mult de 2,2 milioane de persoane, a arătat că izolarea socială a crescut riscul de mortalitate din toate cauzele.

Motivul pentru care izolarea socială poate avea un impact asupra duratei de viață

Dr. Kaiser susține că izolarea socială și singurătatea pot avea un efect în lanț. „Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că izolarea socială și singurătatea cresc riscurile de hipertensiune arterială, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, sistem imunitar slăbit, anxietate, depresie, declin cognitiv, boala Alzheimer și deces”, a mai adăugat medicul.

Dr. Hashimi consideră izolarea socială ca fiind o formă de stres, care nu face bine organismului în exces.

„Stresul are un impact negativ asupra tuturor organelor, inclusiv asupra sănătății creierului și a inimii, și poate duce la îmbătrânire prematură”, a mai adăugat el.

Alte lucruri pe care trebuie sau nu să le faci dacă vrei să trăiești până la 100 de ani
Nu fuma

Specialiștii sunt de acord că fumatul este un lucru interzis persoanelor care speră să aibă o viață lungă și sănătoasă. „Fumatul poate provoca o gamă largă de boli și afecțiuni – inclusiv cancer, boli de inimă, boli pulmonare, probleme ale sistemului imunitar și altele – care cresc riscul de deces prematur”, spune dr. Kaiser.

Deși cel mai bine este să nu fumezi, dr. Fields spune că renunțarea la fumat este, de asemenea, benefică.

„Niciodată nu este prea târziu pentru a renunța”, spune ea.

Evită să ai un stil de viață sedentar

Dr. Elizabeth Landsverk, fondator al Dr. Liz Geriatrics, declară că slăbirea mușchilor se accelerează pe măsură ce îmbătrânim, așa că este important să rămânem activi.

Exercițiile fizice întăresc mușchii. Mai mult, poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: