Emil Boc : Securitatea cibernetică nu mai este o poveste; este o realitate ce se întâmplă sub ochii noştri

Securitatea cibernetică nu mai este o poveste, este o realitate ce se întâmplă sub ochii noştri, iar atacurile asupra energiilor verzi s-au intensificat, a declarat, vineri, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

“Unii spun că suntem doar la câteva click-uri distanţă de un dezastru cibernetic Este adevăr mult în această frază ÅŸi războaiele prezentului vedem deja că sunt hibride. Atacurile cibernetice, odată cu dezvoltarea tehnologiei, s-au înmulÅ£it. Primul atac cibernetic masiv în domeniul energiei a avut loc în Ucraina, în 2015, când trei mari companii de electricitate aproape că au intrat în colaps. Recent, în februarie, un atac cibernetic masiv a avut loc în Danemarca. ÃŽn partea a doua a anului, un atac cibernetic rusesc a scos din funcÅ£iune peste 6.000 de turbine eoliene din Germania. S-au diversificat atacurile cibernetice asupra energiilor verzi ÅŸi ÅŸtim bine că Europa a reuÅŸit în 2022 să producă mai multă energie din surse regenerabile decât din sursele tradiÅ£ionale. Securitatea cibernetică nu mai este o poveste, nu mai este doar o temă de conferinţă, este realitate care se întâmplă sub ochii noÅŸtri. Cea mai bună atitudine este să fim pregătiÅ£i. Eu nu cred că este o chestiune ‘dacă’, ci este o chestiune ‘când’ se vor întâmpla ÅŸi în România atacuri cibernetice. Până acum am avut noroc că nu am avut un atac cibernetic major”, a spus Boc, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat de DistribuÅ£ie Energie Electrică România.

El a subliniat că şi la Primăria municipiului Cluj-Napoca au loc zilnic atacuri cibernetice minore, însă la nivel de instituţie există o strategie, există responsabili, un plan de recuperare, o filă bugetară şi un plan de comunicare în situaţie de criză, astfel încât să funcţioneze oraşul, indiferent de ce se întâmplă în spaţiul cibernetic.

“Dar, gândiÅ£i-vă că această securitate cibernetică nu vizează doar administraÅ£ia publică locală! Acum discutăm de sectorul energetic care este vital pentru funcÅ£ionarea structurii statului român, de o infrastructură critică. De aceea, cu atât mai mult trebuie să fim pregătiÅ£i ÅŸi mă gândesc că, la fel cum în cazul incendiilor facem simulări, ÅŸi pentru atacuri cibernetice ar trebui să facem simulări pentru a fi pregătiÅ£i. Avem nevoie de cultura securităţii cibernetice, iar această conferinţă aduce acest avantaj competitiv României, oferă această ÅŸansă de a întări conceptul de securitate cibernetică”, a mai afirmat Emil Boc.

……

Leave A Comment