Românii, pe primul loc în topul european pentru cheltuielile alocate pentru alimente

November 24, 2023
109 Views

Gospodăriile din România au fost în 2022 pe primul loc în Uniunea Europeană după ponderea ocupată de cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum, conform datelor publicate joi de Eurostat.
In timp ce în UE media este de aproape 15%, gospodăriile din România au alocat anul trecut 25% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice.

Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Bulgaria (20,8%) şi Letonia (19,7%). La polul opus, cea mai scăzută pondere a cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum s-a înregistrat în Irlanda (8%), Luxemburg (9,3%) şi Austria (10%).

În privinţa transporturilor, cea mai ridicată pondere în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor a fost în Slovenia (17,5%), Lituania (16,5%) şi Luxemburg (14,7%), iar cea mai scăzută în Slovacia (5,3%), Croaţia (8,3%), Belgia (9,6%), Cehia, Irlanda, Danemarca, Malta, Finlanda şi România (între 10% şi 12%).

În cazul cheltuielilor pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili, cea mai ridicată pondere în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor poate fi observată în Slovacia (30,3%), Finlanda (29,7%) şi Danemarca (29,1%), iar cea mai scăzută în Malta (14,1%), Croaţia (14,9%), Lituania, Cipru, Portugalia, România, Bulgaria, Slovenia, Polonia şi Grecia (între 15% şi 20%).

Eurostat precizează că datele pentru România sunt estimările preliminare din martie 2023 care ar urma să fie revizuite.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: