60 de studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) vor primi, în acest an universitar, burse speciale pentru activitatea științifică.
Cu o valoare lunară de 2000 de lei, bursele sunt destinate studenților cu activitate universitară foarte bună şi performanţe în domeniul cercetării ştiinţifice, 49 dintre aceștia fiind înscriși la cursurile de master ale UBB, ceilalți fiind studenți la nivel licență. Bursele vor fi acordate studenților în domeniul Științe ale Naturii/Exacte/Inginerești (32 de burse), celor în domeniul Științe Sociale (16 burse) și Științe Umaniste (12 burse).
Bursele sunt acordate studenților la nivel licență și master în urma unei selecții în cadrul căreia sunt luate în considerare descrierea și susținerea publică a proiectului de cercetare propus de studenții înscriși în competiție, lucrările publicate și comunicările științifice, precum și mediile anilor de studii, media obținută la licență sau cea de admitere la master.
„UBB se află constant pe primele locuri din ţară în clasamentele academice, iar cultura competitivităţii pe care încercăm să o menținem ţinteşte spre excelenţă în toate domeniile pe care le abordăm, de la cercetare şi act didactic, la implicarea în comunitate şi relaţia cu studenţii. Aceste burse sunt acordate tocmai pentru stimularea performanţei şi a cercetării ştiinţifice de excelenţă în rândul studenţilor noştri.”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Devenit deja o tradiție, programul de burse speciale pentru activitatea științifică urmărește să sprijine studenții talentați (nivel licență și nivel master) în a-și dezvolta coerent ideile și proiectele inovatoare și să stimuleze creativitatea științifică în toate domeniile importante ale cunoașterii.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.