Numărul românilor ce vor să muncească ocazional , pentru a-si rotunji veniturile, a crescut cu aproape 60%, in 2023

November 20, 2023
35 Views

Numărul românilor care sunt tot mai interesaţi să muncească ocazional în gospodăriile altor români pentru a-şi suplimenta veniturile sau ca meseriaşi în ţară sau în străinătate a crescut cu aproape 60% în 2023, faţă de anul trecut, relevă rezultatele unei analize realizată de o platformă online.

Potrivit datelor centralizate de platforma Delucru.ro, mai mult de 40% dintre respondenţi sunt persoane cu un loc de muncă permanent şi pensionari, care vor să-şi suplimenteze veniturile pe fondul scumpirilor şi de teama unor perioade mai dificile.

Cei mai interesaţi să lucreze ca meseriaşi sunt românii din mediul urban, dar este în creştere numărul tinerilor interesaţi de muncă în mediul rural. Astfel, cei mai interesaţi români de locuri de muncă necalificate sunt din judeţele: Vâlcea, Olt, Argeş, Bacău şi Suceava.

În ceea ce priveşte domeniul de lucru, românii sunt interesaţi să lucreze în activităţi de construcţii, curăţenie, ambalare de produse, manipulare marfă şi activităţi de producţie în fabrici. De asemenea, în creştere sunt şi ofertele de muncă venite de la oameni din mediul rural, care îşi caută zilieri pentru diferite activităţi (săpat în grădină, spart lemne sau alte treburi din gospodărie).

Conform analizei de specialitate, mai mult de 70% din totalul celor chestionaţi caută activ de lucru şi publică anunţuri pe platforma DeLucru.ro, unde intră în contact direct cu persoanele care au nevoie de mână de lucru. Anul acesta, peste 30.000 români au publicat anunţuri pentru a căuta de lucru, în creştere cu 38% faţă de anul precedent.

Tinerii care caută de lucru au între 16 şi 25 de ani, peste 60% sunt bărbaţi şi aplică cel mai des la anunţurile prin care este căutat urgent un meseriaş pentru micile probleme prin gospodărie, anunţuri de angajare şoferi şi la cele pentru meserii necalificate în producţie. Totodată, tinerele vor de regulă să presteze muncă de curăţenie în casele românilor şi sunt interesate de joburi de vânzare în magazine şi în cosmetică. În context, cele mai interesate să muncească în gospodăriile altor români ocazional sunt româncele din mediul rural.

…..

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: