În tratarea neplăcerilor specifice sezonului rece și a infecțiilor respiratorii putem apela și la farmacia naturistă. Multe dintre leacurile din natură sunt utile în calmarea simptomelor afecțiunilor respiratorii, pentru că au proprietăți expectorante, relaxând musculatura tractului respirator. Iată ce remedii naturiste pentru tuse, bronșită, sinuzită și alte probleme care apar în sezonul rece poți încerca și ce leacuri bătrânești pot fi utile pentru durerea în gât.
Cimbrul și uleiul de eucalipt, leacuri pentru bronșită
Bronșita acută este o infecție inflamatorie a bronhiilor mari și survine, de cele mai multe ori, în urma unei infecții a tractului respirator superior sau a unor boli, precum tusea convulsivă. Bronșita devine cronică atunci când este prezentă de cel puțin trei luni pe an, doi ani consecutivi. În acest caz, inflamația se răspândește la bronhii, producându-se în exces mucus verde.
Leacurile din plante pot fi administrate ca să ușureze simptomele bolii (tuse productivă din piept, febră, respirație rapidă etc.) și pentru a întări sistemul imunitar. Prin urmare, acestea constituie un tratament complementar și trebuie recomandat de fitoterapeut.
Cum folosești cimbrul în bronșită?
Cimbrul de cultură, sub formă de tinctură, este un bun antiseptic, pentru că are proprietatea de a calma tusea şi de a stimula expectoraţia, datorită compușilor care se regăsesc în uleiul volatil. Ca să obții tinctura, pune într-un borcan 15 linguri de pulbere de cimbru şi 500 ml de alcool alimentar de 50°. Omogenizezi bine ingredientele şi laşi la macerat 12 zile, la întuneric. După aceea filtrezi și adaugi 7-8 picături de ulei volatil de cimbru. Se consumă 1 linguriţă de tinctură de cimbru, de trei-patru ori pe zi, 12 zile, diluată în puțină apă. Remediul este contraindicat gravidelor și persoanelor care au tensiunea mare.
Uleiul de eucalipt în bronșită
Un alt remediu util în bronșită este uleiul esențial de eucalipt. Se poate folosi pentru masarea pieptului, cam una-două picături de ulei. Este important ca uleiul să fie diluat într-un ulei vegetal (cocos, măsline, migdale etc.) înainte de a fi aplicat pe piele.
Remedii naturiste pentru tuse
Pentru a calma tusea, mai poți încerca următoarele:
Ceaiurile precum cel de tei, de soc sau de mușețel pot ajuta la calmarea acceselor de tuse. Aceste ceaiuri au proprietăți antiinflamatorii și pot fi consumate în mod regulat, 2-3 căni pe zi.
Și ceaiul de ceapă și nuci ajută în unele situații când te confrunți cu tusea: speli o ceapă și o tai pe jumătate, cu tot cu coajă, și mai speli 2-3 nuci pe care le spargi, dar nu le arunci coaja și pui totul la fiert în 350-400 ml de apă. Lași ceapa și nucile să fiarbă la foc mic 15 minute, apoi strecori ceaiul obținut, îl lași să se răcească puțin și îl bei cu înghițituri mici.
Ca remedii naturiste pentru tuse poți lua și anumite suplimente naturale, cum ar fi cele cu extract de pelin, dar e bine să ceri și sfatul medicului înainte de a lua orice fel de suplimente alimentare.
Și mierea poate ajuta la reducerea tusei: amesteci o linguriță de miere cu apă caldă sau cu ceai de plante sau iei pur și simplu o linguriță de miere înainte de culcare.
Hidratarea este de asemenea printre acele remedii naturiste pentru tuse, deoarece este importantă pentru subțierea secrețiilor din gât și pentru reducerea tusei. Asigură-te că bei suficiente lichide, cum ar fi apă simplă, ceaiuri calde și supe, pentru a-ți menține gâtul bine hidratat.
Lumânărica și turița-mare, remedii în laringită
…..