Județele în care aproape jumătate dintre salariați fac naveta în alt oraș sau chiar județ / Timpul alocat navetei poate ajunge la 22 de zile pe an petrecute pe drum

November 6, 2023
45 Views

Numărul celor care au acceptat să facă compromisul între a sta în localitatea de domiciliu dar a nu avea serviciu sau a face zilnic naveta în alta localitate sau chiar în alt județ a crescut cu peste 300.000 de oameni arată datele Institutului Național de Statistică, care a publicat vineri rata șomajului în România: 5,8% la bărbați, 4,9% la femei și 22,3% în rândul tinerilor.
Potrivit datelor INS, aproape două milioane de români fac naveta, circa o treime din ei în alt județ decât cel în care locuiesc, iar două treimi în altă localitate din județul în care stau.

În Ilfov, navetiștii reprezintă aproape 50% din totalul lucrătorilor, cel mai probabil aceștia venind la muncă în Capitală. Urmează județul Dâmbovița, unde navetiștii reprezintă peste 44% din populația ocupată, potrivit Statisticii. Giurgiu și Ialomița sunt următoarele „bazine” de navetiști.
Lucrătorii „mobili” sunt cei pentru care compromisul dintre costurile navetei și cel al șomajului e învins. Mulți dintre ei au reușit să negocieze în cadrul beneficiilor și acoperirea costurilor cu naveta.

Poate că – pentru a încuraja căutarea activă de locuri de muncă – Statul ar trebui să „lege” prestațiile sociale de eforturile de a-ți găsi un job, chiar și în alt județ. E drept, pentru cei care au familie acesta s-ar putea dovedi un compromis greu de învins.

În ce domenii lucrează navetiștii
Agricultura, construcțiile și comerțul cu amănuntul sunt principalele ocupații ale celor care au optat să facă naveta. Lista completă o aveți mai jos, sursa datelor fiind Institutul Național de Statistică.

Costurile navetei pot ajunge la 22 de zile pe an petrecute pe drum
O persoană care face până la job o oră la dus și una la întors petrece așadar două ceasuri pe zi în mașină sau în mijloacele de transport. Asta înseamnă 10 ore/săptămână sau 520 de ore într-un an. Sau, aproape 22 de zile anual pe care le petrece pe drum.

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: