Legumele sunt baza oricărei alimentații hrănitoare, fie ea de slăbire, de menţinere sau în caz de anumite boli. Pe scurt, nu putem vorbi de o viață sănătoasă fără consum regulat de legume. Acestea nu doar că te ajută să fii mai sănătos, dar contribuie și la lonegvitate și păstrarea unui aspect tânăr pentru mai multă vreme.
Pentru o persoană sănătoasă, nu există contraindicaţii cu privire la consumul legumelor. Cu cât mai multe, la fiecare masă principală, cât mai colorate şi mai puţin preparate termic, cu atât mai bine. Dacă suferi de anumite boli, medicul îți va face recomandările necesare. De exemplu, persoanele care au probleme cu tiroida trebuie să fie atente când mănâncă legume verzi, care, în cazul lor, sunt mai benefice dacă sunt consumate gătite, nu crude (broccoli, varză, sfeclă elvețiană). Sau, dacă ai colită ulcerativă, ar trebui să mănânci legumele fără coajă.
Potrivit unor studii recente, oamenii care consumă 5 porții de fructe și legume pe zi (o porție însemnând 80 de grame) au un risc cu 13% mai mic de deces din orice cauză, un risc cu 12% mai mic de deces prin boli de inimă sau accident vascular cerebral, un risc cu 10% mai mic de deces prin cancer și un risc cu 35% mai mic de deces din cauza bolilor respiratorii, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică decât cei care mănâncă două porții pe zi.
Cum alegem legumele?
Legumele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre şi fitonutirenţi care sporesc protecția în fața bolilor și menţin corpul frumos şi sănătos. Pentru a profita de substanțele hrănitoare din legume, iată care sunt trei reguli de bază când mergi la cumpărături:
1. Cumpără frecvent, local şi de sezon
Mergi cât mai des (preferabil zilnic) la piaţă sau la aprozar şi găseşte furnizori care comercializează legume de la producători locali, evitând legumele de import, care arată suspect de mari şi de frumoase. Dacă găsești producători de la care cumperi constant și se obișnuiesc cu tine, vei vedea că aceștia te vor prioritiza, îți vor oferi cele mai bune produse și chiar îți vor opri deoparte în cazul în care ajungi mai târziu decât ora ta obișnuită, să spunem.
Dacă nu poţi merge zilnic sau la două-trei zile la piață, cumpără doar legumele pe care le vei consuma într-o săptămână. După această perioadă, încep să-şi piardă vitaminele şi mineralele. Optează pentru legume de sezon (primăvara urzici, usturoi verde, ştevie, vara roşii şi castraveţi, toamna varză și țelină etc.).
2. Cumpără de la supermarket legumele „străine”
Din păcate, în România nu prea se cultivă legume verzi gen broccoli, kale, varză de Bruxelles, sparanghel, și nici andive, rucola, diverse tipuri de salate etc., prin urmare se importă. Aşadar, pe acestea le vei găsi doar în supermarket. Tot aici vei găsi mereu spanac, fasole verde şi galbenă congelată, mixuri de legume sau leguminoase congelate. Congelarea făcută la câteva ore după culegere păstrează peste 90% din nutrienţi, deci poți cumpăra liniștit acele legume congelate la pungi.
Nu cumpăra lua de la supermarket amestecuri de legume la tăviţă, ceapă verde, lobodă, tăviţe cu ardei (de trei culori diferite), cu păstârnac, deoarece acestea sunt vechi sau foarte vechi și e bine să le cumperi din piață.
3. Verifică prospeţimea
Pentru că nu vin cu etichete cu termen de garanţie, ca regulă generală, legumele proaspete sunt tari, colorate viu, dar natural, fără pete de altă culoare. Mai precis:
Rădăcinosele, ardeii, roşiile, vinetele şi castraveţii trebuie să fie tari, de mărime medie sau mică. Evită-le pe cele gigantice sau pe cele moi. Evită ardeii şi dovleceii cu codiţa uscată, pentru că sunt deja vechi.
Spanacul, pătrunjelul, mărarul şi alte frunze verzi trebuie să verde-închis, fără pete sau decolorări.
Varza trebuie să fie cât mai densă, fără miros, cu cotorul umed, nu uscat sau crăpat.
Usturoiul trebuie să fie mic, dens, cu aromă puternică la strivire, iar ceapa trebuie să aibă exteriorul fin, fără urme de lovituri sau umezeală.
….