Superalimente pentru o viata mai sanatoasa

October 20, 2023
44 Views

 

Termenul de „superalimente” se referă la cele considerate a fi extrem de dense în nutrienți și care oferă o serie de beneficii pentru sănătate tocmai datorită conținutului lor nutritiv bogat. Aceste alimente sunt adesea promovate ca având proprietăți de prevenire a bolilor, de stimulare a sistemului imunitar și de menținere a stării generale de sănătate.

În categoria superalimente intră cele care conțin o cantitate semnificativă de vitamine, minerale, antioxidanți și alte substanțe hrănitoare esențiale în raport cu cantitatea de calorii pe care o oferă. Superalimentele sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă, cancer și altele, precum și susținerea sănătății generale.

Superalimente și calitățile lor
Este important de menționat că termenul „superalimente” nu este o denumire oficială sau medicală, și există unele controverse în jurul utilizării sale. Nu există o definiție strictă sau reguli standard pentru a clasifica un aliment ca „superaliment”, însă este clar că aportul regulat de alimente bogate în nutrienți are un impact pozitiv asupra sănătății generale.

Preparate fermentate
În colon trăiesc miliarde de bacterii care luptă împotriva infecțiilor, reduc colesterolul, generează vitaminele din complexul B, detoxifică intestinele și multe altele. Din fericire, poți să populezi colonul cu mai multe bacterii benefice introducând în alimentația ta produse fermentate (murături, kombucha, chefir etc.). Acestea cresc nivelul bacteriilor bune și le opresc pe cele rele din a se înmulți necontrolat și de a provoca daune. Ca bonus, procesul de fermentație le crește conținutul de vitamine și minerale.

Cacao crudă
Cacaua crudă conține o cantitate impresionantă de antioxidanți, fiind o explozie de compuși naturali precum serotonina, endorfinele, fenietilena și triptofanul, toate dovedindu-se utile în tratarea depresiei și în crearea unei stări de bine și fericire. Foarte bogată în antioxidanți și minerale, cacaua este cunoscută pentru puterea ei de alcalinizare a organismului.

Goji
Folosite în medicină chinezească, fructele goji îți vor face pielea mai strălucitoare pentru că îi permit să absoarbă mai mult oxigen. Consumul acestor fructe ajută la îmbunătățirea circulației și la eliminarea bacteriilor și a virusurilor din organism. Fructele goji conțin mai mult fier decât spanacul, mai mult betacaroten decât morcovii și mai multe proteine decât grâul integral.

Semințe de chia
Știai că 2 linguri de chia au un aport de aproximativ 100 mg calciu, 7,5 g fibre și 3 g proteine? Având cel mai mare conținut de acizi grași Omega 3 dintre toate sursele vegetale, semințele de chia luptă împotriva inflamației din corp, reducând pericolul de boli cardiace, dar și riscul de a dezvolta boala Alzheimer și depresie.

Spirulină
Această algă își obține super-puterile prin fotosinteză și conține toate proteinele, vitaminele, mineralele, enzimele digestive și clorofila de care are nevoie corpul pentru o nutriție aproape perfectă. Mai precis, aportul de spirulină este excelent pentru construcția musculară, în cura de slăbire și pentru a spijini sistemul imunitar.

Semințe de cânepă
Calitățile semințelor de cânepă sunt extraordinare și vin cu un aport ideal de acizi grași Omega 6 și Omega 3. Aceste semințe sunt pline de vitamina E, care acționează ca un antioxidant în corp, și sunt bogate în magneziu, absolut necesar pentru creșterea musculară.

Maca
Maca uscată conține 59% carbohidrați, 8,5% fibre și 10,2% proteine, ceea ce o transformă într-un aliment aproape perfect. E bogată și în calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și fier. Mai adăugăm vitamina B1, B2 și C și așa devine mai clar de ce maca e inclusă pe lista de superalimente.

Polen crud
Gama de nutrienți care se găsesc în polenul produs de albine face din acesta un excelent energizant natural. Carbohidrații, proteinele și vitaminele din complexul B te pot ajuta să te menții în formă pentru întreaga zi, prin mărirea rezistenței la efort și combaterea oboselii. De asemenea, polenul crud conține o cantitate ridicată de antioxidanți, care pot avea un efect antiinflamator asupra țesuturilor plămânilor, prevenind apariția astmului.

Quinoa
Cei mai importanți nutrienți din quinoa includ vitamina B6, tiamina, potasiul și riboflavina, plus minerale precum cupru, zinc, magneziu și folați. Conține la fel de multe proteine ca laptele, are un conținut foarte scăzut de grăsimi, însă conține acizi grași esențiali Omega 3.

Germeni
Concentrația de nutrienți din aceste plăntuțe este incredibilă și de aceea germenii de lucernă, broccoli, fasole, ceapă etc. sunt un adaos excelent în alimentație. Vitaminele A, B și C, clorofilă și enzime, toate se găsesc în germeni în cantități impresionante și îi transformă în agenți de curățare ai organismului, regulatori ai sistemului endocrin și ai metabolismului la modul general.

Alte alimente extrem de hrănitoare

……

 

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: