Asociaţia Patronala a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) : Fara o legislatie moderna de semnare electronica nu putem sa modernizam Romania

October 18, 2023
56 Views

România are o lege complet învechită, care recunoaşte doar semnăturile calificate, iar proiectele de lege care îşi propun să modernizeze reglementarea generală a semnăturii electronice au rămas blocate în Parlament, a afirmat marţi preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihai Matei, în cadrul unei conferinţe.

“Semnătura, într-un final, este unul din punctele importante în orice înseamnă servicii digitale. Deci, dacă noi ne dorim digitalizarea României, fără o legislaţie modernă de semnare electronică nu putem să modernizăm România. În momentul acesta avem o lege complet învechită, care recunoaşte doar semnăturile calificate, acele device-uri USB cu şapte parole, care au nişte costuri, care sunt foarte greu de utilizat. Pentru aceste semnături există doar cinci furnizori acreditaţi în România”, a menţionat Mihai Matei, în cadrul unei conferinţe organizate de Confederaţia Patronală Concordia.

El a subliniat că de peste 5 ani sunt trei legi care au rămas blocate în Parlament.

“Toate (legile, n.r.) încercau să modernizeze legislaţia semnăturii electronice. Toate au fost blocate şi sunt abandonate în Parlament. Avem a patra lege la care se lucrează din primăvară, care a trecut printr-un proces extrem de transparent, cu Ministerul Cercetării şi Digitalizării, cu ADR-ul (Autoritatea pentru Digitalizarea României, n.r.), cu comunitatea de business. Sunt oameni care au lucrat acolo consistent pe această lege. Au ajuns la o formă acceptată de toată lumea şi, în momentul acesta, suntem blocaţi. Noi suntem foarte îngrijoraţi pentru că vedem începutul aceluiaşi film din 2018, respectiv tergiversare şi tentative clare de a bloca această iniţiativă care are o miză extrem de importantă pentru digitalizarea României”, a adăugat Mihai Matei.

În opinia sa, atât timp cât oamenii nu vor avea instrumente simple de a semna, nu vom vedea digitalizare.

“Este simplu, pentru că nu se vor putea încheia contracte online, fie între mediul privat şi mediul privat, fie între cetăţeni şi sectorul public, fie între cetăţeni şi mediul privat. În momentul ăsta avem cinci furnizori de semnătură calificată”, a mai spus preşedintele ANIS.

…..

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: