Alimente care te ajută să-ți echilibrezi hormonii

October 17, 2023
47 Views

Hormonii sunt mesagerii chimici ai organismului cu un impact semnificativ asupra sănătății fizice și emoționale. De exemplu, ei joacă un rol major în controlul apetitului, greutății și stării de spirit.

În mod normal, organismul produce cantitatea optimă în cazul fiecărui hormon necesar pentru diverse procese care mențin corpul sănătos. Cu toate acestea, sedentarismul și dieta dezechilibrată pot afecta echilibrul hormonal. În plus, nivelurile anumitor hormoni scad odată cu înaintarea în vârstă. O alimentație hrănitoare, bogată în nutrienți și alte obiceiuri sănătoase pot ajuta la îmbunătățirea sănătății hormonale.

Semne ale unui dezechilibru hormonal

Semnele dereglărilor hormonale variază deoarece corpul produce peste 50 de tipuri de hormoni. Manifestările sunt diferite în funcție de vârstă, de sex și de hormonii sau glandele care nu funcționează corect.

De exemplu, dacă te confrunți cu o tulburare hormonală metabolică, simptomele pot include:

– ritm cardiac lent sau rapid,

– creștere sau scădere în greutate,

– diaree,

– depresie sau anxietate.

În cazul unui dezechilibru al hormonilor sexuali feminini pot apărea:

– Acnee,

– Căderea părului,

– Menstruații abundente sau neregulate,

– Pilozitate excesivă,

– Bufeuri.

Semne ale unei dereglări la nivelul hormonilor sexuali masculini:

– Rărirea părului de pe corp,

– Disfuncții erectile,

– Pierderea masei musculare,

– Scăderea interesului pentru sex.

Metode pentru echilibrarea hormonilor

Evident că dacă te confrunți cu simptomele unei probleme hormonale, primul pas pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul endocrinilog și să faci analize specifice pentru un diagnostic corect și apoi să urmezi tratamentul prescris.

Însă, adoptarea unor obiceiuri sănătoase pot fi, de asemenea, de ajutor. Aici se numără:

– Gestionarea stresului,

– Odihna suficientă,

– Exercițiile fizice regulate,

– Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate.

Ce alimente sunt bune în cazul dereglărilor hormonale

O dietă sănătoasă bogată în diverse plante, grăsimi sănătoase, proteine, fibre și vitamine furnizează organismului energia de care are nevoie și ajută la metabolizarea hormonilor în mod eficient.

Anumite alimente sunt esențiale pentru susținerea sănătății hormonale. Iată câteva exemple, mai jos.

Alimente bogate în fibre
Studiileau arătat că fibrele, în special cele solubile, cresc sensibilitatea la insulină și stimulează producția de hormoni ai sațietății.

Unele dintre cele mai bune surse de fibre solubile sunt semintele de chia. Acestea conțin aproximativ 10 grame de fibre per porție (30 de grame), în condițiile în care doza zilnică recomandată de fibre este între 25 și 30 de grame. Semințele de chia sunt, de asemenea, bogate în vitamine, antioxidanți și grăsimi sănătoase de care corpul are nevoie.

Alte alimente bogate în fibre solubile includ: tărâțe de psyllium, fulgi de ovăz, mazăre, fasole neagră, mere, citrice, morcovi, orz.

Alimente care conțin grăsimi sănătoase

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: