Medicina de la distanță, reglementată prin lege. Cum vor fi tratați pacienții prin Telemedicină

October 16, 2023
184 Views

Un proiect de lege care ar permite tuturor unităților sanitare publice și private să acorde asistență medicală prin telemedicină (de la distanță) a fost adoptat de Parlament. Astfel, dacă Legea va fi promulgată de președinte, pacienții români vor avea mai multe posibilități de a accesa serviciile medicale prin intermediul tehnologiei.

„Telemedicina este totalitatea serviciilor medicale furnizate la distanţă, fără prezenţa fizică simultană a personalului medical şi a pacientului, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea tratamentului, monitorizarea unor afecţiuni sau indicarea unor metode de prevenţie a bolilor, în mod securizat, prin intermediul tehnologiei informaţiei şi mijloacelor electronice de comunicare”, se arată în lege.

Practic, pot asigura asistență medicală profilactică și curativă și prin telemedicină cabinetele medicale ambulatorii ale medicilor de familie şi de alte specialităţi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, laboratoarele, și alte unităţi sanitare publice şi private, conform noii legi.

Astfel, medicii pot pune de la distanță un diagnostic sau pot da un tratament fără a fi nevoie ca pacientul să se deplaseze într-o unitate medicală.

Mijloacele de comunicare pot fi reprezentate de „platforme audio sau video, echipamente electronice şi reţele de cablu, fibră optică, radio, satelit şi altele asemenea”.

De asemenea, „Telemedicina presupune transmiterea în siguranţă a datelor şi informaţiilor medicale sub formă de text, sunet, imagine sau în alte formate necesare pentru prevenirea bolilor, diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea pacienţilor”, conform legii.

Această nouă ramură a medicinei cuprinde: teleconsultaţia; teleexpertiza; teleasistenţa; teleradiologia; telepatologia; telemonitorizarea.

Ramurile Telemedicinei
Teleconsultația se referă la discuția cu pacientul pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului, pe când teleexpertiza este reprezentată de un schimb de opinii medicale ale mai multor medici pentru confirmarea unui diagnostic sau a tratamentului, fără a fi nevoie de prezența fizică a acestuia.

Ajutorul oferit de un medic altui practician, aflat la distanță se numește teleasistență, iar teleradiologia se referă la radiologie şi imagistică medicală la distanţă și presupune transmiterea electronică a imaginilor radiologice pentru interpretarea de către specialiști și oferirea unui diagnostic.

O altă ramură a telemedicinei este telepatologia, un serviciu ce presupune transmiterea la distanţă a datelor şi imaginilor microscopice pentru a fi interpretate de către specialiştii anatomopatologi şi pentru stabilirea unui diagnostic.

Telemonitorizarea permite medicului specialist să monitorizeze şi să interpreteze de la distanţă datele medicale despre pacient transmise de acesta și ajustarea tratamentului, regimului, în funcție de datele transmise.

Unitățile sanitare trebuie să garanteze confidențialitatea și securitatea informațiilor în timpul telemedicinei.

……

Leave A Comment