Smochine – 5 beneficii pentru organism

October 13, 2023
136 Views

 

Smochinele și frunzele de smochin sunt pline de substanțe nutritive care oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. Acestea pot susține digestia, pot reduce riscul de boli de inimă și pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Să aflăm mai multe despre smochine, ce beneficii au și cine ar trebui să le consume cu precauție.

Smochinele sunt fructe originare din zona mediteraneeană, dar cultivate în multe părți ale lumii. Acestea provin din smochin, denumit științific Ficus carica. Smochinele sunt cunoscute pentru gustul lor dulce și textura lor particulară. Acestea sunt adesea consumate proaspete, dar pot fi folosite și în diferite preparate culinare, cum ar fi salate, deserturi sau chiar în combinație cu carne și brânzeturi. Aceste fructe sunt cunoscute pentru valoarea lor nutritivă, fiind o sursă bună de fibre, vitamine (cum ar fi vitamina A, vitamina K și vitaminele din complexul B) și minerale (cum ar fi potasiul, magneziul și fierul). De asemenea, smochinele conțin antioxidanți și alte compuși benefici pentru sănătate.

O analiză recentă a mai multor studii a arătat că, din literatura științifică disponibilă despre smochine, reiese că antocianinele, rutina și carotenoidele sunt clasele fitochimice primare reprezentate în smochine, deși sunt prezenți și alți compuși fenolici. Soiurile mai închise la culoare și smochinele proaspete (neprelucrate) tind să aibă o densitate mai mare de fitochimice selectate; cu toate acestea, zona de creștere, soiul, timpul de recoltare și practicile agronomice joacă de asemenea un rol în compoziția și conținutul fitochimic al fructelor.

Smochine: ce beneficii au pentru sănătate?
Smochinele și frunzele de smochin au mai multe presupuse beneficii, cum ar fi susținerea sănătății digestive, îmbunătățirea sănătății inimii și gestionarea glicemiei.

1. Smochinele susțin sănătatea digestivă
Smochinele au fost folosite din vechime ca remediu la domiciliu sau ca tratament alternativ pentru probleme digestive precum constipația. Aceste fructe conțin fibre, care pot contribui la promovarea sănătății digestive prin înmuierea scaunului, reducerea constipației și prin faptul că servesc ca sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care populează intestinul.

În studiile efectuate pe animale, extractul sau pasta de fructe de smochin au ajutat la accelerarea mișcării alimentelor prin tractul digestiv, reducând constipația și îmbunătățind simptomele tulburărilor digestive, cum ar fi colita ulcerativă.

Un studiu efectuat pe 150 de persoane cu sindrom de colon iritabil cu constipație a constatat că acelea care au consumat aproximativ 4 smochine uscate (45 grame) de două ori pe zi au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor – inclusiv durere, balonare și constipație – comparativ cu un grup de control. Mai mult, un studiu similar efectuat pe 80 de persoane a constatat că suplimentarea cu aproximativ 300 grame de pastă de fructe de smochin zilnic timp de 8 săptămâni a scăzut semnificativ constipația, comparativ cu un grup de control.

2. Smochinele pot îmbunătăți sănătatea vasculară și a inimii
Smochinele pot îmbunătăți valorile tensiunii arteriale și ale nivelul de grăsime din sânge, ceea ce poate spori sănătatea vasculară și poate reduce riscul de boli de inimă.

Un studiu a constatat că extractul de smochine poate avea unele beneficii cardiovasculare: a scăzut tensiunea arterială la șobolanii cu tensiune arterială normală, precum și la cei cu niveluri crescute. Studiile efectuate pe animale au arătat, de asemenea, îmbunătățiri ale nivelului colesterolului total, al colesterolului HDL (bun) și ale trigliceridelor atunci când animalelor li s-au administrat suplimente cu extract de frunze de smochin.

Cu toate acestea, într-un studiu de 5 săptămâni efectuat pe 83 de persoane cu colesterol rău (LDL) ridicat, cercetătorii au observat că la participanții care au adăugat zilnic aproximativ 14 smochine uscate la dieta lor nu s-au observat modificări ale nivelului de grăsimi din sânge, comparativ cu un grup de control. Sunt necesare mai multe studii umane pentru a înțelege mai bine relația dintre smochine și sănătatea inimii.

3. Smochinele pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge

…..

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Foto: shutterstock.com

Leave A Comment