Hipertensiunea arterială continuă să reprezinte un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, inclusiv prin faptul că apare la vârste din ce în ce mai tinere și că de multe ori evoluează fără semne și simptome.
„Cel mai rău lucru pe care cineva îl poate face dacă are hipertensiune arterială este să nu o ia în serios”, a afirmat cardiologul Ernst von Schwarz, autorul cărții „The Secrets of Immortality”. „Oamenii ar putea spune: Nu doare, așa că de ce ar trebui să-mi pese? De aceea, o numim „ucigașul silențios”, deoarece ne afectează toate vasele de sânge, inima, creierul și rinichii dacă nu este tratată”, a mai adăugat von Schwarz, conform Parade.
„Cel mai rău lucru pe care îl poate face o persoană cu hipertensiune arterială este să nu o monitorizeze în mod regulat”, a spus și cardiologul Cheng-Han Chen. „Fie că este în cabinetul medicului sau cu ajutorul unui tensiometru la domiciliu, este esențial ca pacienții diagnosticați cu hipertensiune arterială să o țină sub control”, a mai declarat Han Chen.
Hipertensiunea arterială este asociată cu o serie întreagă de alte probleme de sănătate, așa că este important să o țineți sub control pentru sănătatea voastră, precum și pentru sănătatea inimii.
„Hipertensiunea arterială scăpată de sub control nu numai că duce la creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare majore, precum boala coronariană, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral, dar poate provoca, de asemenea, probleme în tot corpul, precum insuficiența renală, pierderea vederii, tulburări cognitive, demență și disfuncții sexuale”, atenționează dr. Cheng-Han Chen.
În opinia lui von Schwarz, o altă afecțiune medicală extrem de gravă poate fi cauzată și de faptul că nu vă țineți tensiunea arterială sub control.
„Un risc major este apariția a ceea ce numim boală cardiacă hipertensivă, care este practic insuficiența cardiacă”, spune el.
Un aspect pozitiv al hipertensiunii arteriale este faptul că, în general, poate fi tratată și, cel puțin într-o oarecare măsură, poate fi ținută sub control. Pentru a evita problemele medicale grave, experții recomandă:
-Exerciții fizice regulate
-Reducerea sodiului din alimentație
-Menținerea unei greutăți sănătoase
-Gestionarea nivelului de stres
-Evitarea alcoolului
-Renunțarea la fumat
-Mers la medic regulat
-Administrarea medicamentelor conform prescripției medicale