UBB va găzdui primul birou regional EIT Digital din România

October 4, 2023
168 Views

Universitatea Babeș-Bolyai din  Cluj-Napoca (UBB) va găzdui primul birou regional al EIT Digital, structură inovatoare a Comisiei Europene, birou care va fi inaugurat miercuri, 4 octombrie 2023, la Cluj-Napoca, alături de o serie de programe de studiu EIT Digital, la care sunt înmatriculați peste 150 de studenți.

Evenimentul va avea loc în data de 4 octombrie 2023, la ora 17.30, în clădirea NTT Tower 2, etajul 9, în Hubul UBB de inovare pentru studenți, Science Cafe.

Prezența EIT Digital la Cluj-Napoca și în România este menită să amplifice viziunea globală a EIT, care urmărește crearea unui ecosistem paneuropean deschis componentelor inovative ale societății, facilitarea integrării perfecte a tehnologiei, talentelor, competențelor, afacerilor și capitalului, adaptate în mod special nevoilor antreprenoriatului digital, prin generarea unor colaborări între corporații europene de top, IMM-uri, startup-uri, universități și institute de cercetare.

„Deschiderea primului birou EIT Digital din România la Cluj-Napoca, la Universitatea Babeș-Bolyai, este o decizie foarte importantă, în condițiile în care colaborarea EIT cu UBB vine ca o expresie a angajamentului EIT de a susține inovația digitală și de a genera legături solide între instituțiile de învățământ și mediul economic. Având în vedere dinamica intensă a mediului economic și tehnologic din Cluj-Napoca, dar și prestigiul și implicarea UBB în comunitate, Universitatea noastră a fost considerată partenerul firesc pentru EIT Digital. Se reafirmă astfel rolul pe care UBB îl are în strategia EIT Digital pentru Europa de Est. Deschiderea biroului național EIT Digital la Cluj și inaugurarea primului program de master în Securitate Cibernetică din România la Facultatea de Matematică și Informatică sub egida EIT Digital sunt elemente de referință în a poziționa UBB și Cluj-Napoca în zona europeană de top a educației, cercetării și inovării în Informatică”, afirmă rectorul UBB, prof. dr. Daniel David.

În ceea ce privește cele 7 programe EIT Digital care se desfășoară în 11 universități de prestigiu din Europa, acestea vor cuprinde activități organizate cu sprijinul Facultății de Matematică și Informatică și al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. În perioada 5-6 octombrie 2023, studenți din diferite țări și culturi, de la diverse programe de studii, vor colabora pentru rezolvarea unor probleme de business din lumea reală, sub îndrumarea unor mentori locali, respectiv specialiști din rețeaua EIT Digital.

La evenimentul de inaugurare vor participa reprezentanți de marcă ai EIT Digital printre care Federico Menna (CEO EIT Digital), Salvatore Moccia (Head of Education and Skills), Tuan Trinh (Director pentru Europa de Est al EIT Digital), precum și Andras Vajda, absolvent UBB si fondator IconicChain și reprezentanți ai unor companii locale care se vor implica în noul program de masterat de Securitate Cibernetică.

 

***

European Institute of Innovation & Technology (https://eit.europa.eu/) este un organism al Uniunii Europene creat în 2008 pentru a sprijini activitatea de inovare a UE. EIT este parte a programului cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare (Horizon Europe), iar EIT Digital (https://www.eitdigital.eu/) este o componentă a EIT axată pe digitalizare, inovare și sprijinirea antreprenoriatului în vederea întăririi poziției UE în lumea digitală.

UBB a fost acceptată, la începutul anului 2021, ca membru al European Institute of Innovation & Technology (EIT), fiind singura universitate din România care are acest statut în EIT DIGITAL.

Leave A Comment