Cel mai bun fruct pentru combaterea hipertensiunii. Bonus: de ce fructele te pot feri de infact?

September 30, 2023
58 Views

Consumul mai multor fructe și legume poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, dar un fruct anume aduce un plus de nutrienţi necesari pentru sănătatea inimii.
Este un fapt uimitor, dar adevărat: circa 45% din românii cu vârsta peste 50 de ani au hipertensiune arterială, conform Societăţii Române de Hipertensiune. iar „în România, din cauza complicațiilor cardiovasculare pe care le determină, hipertensiunea arterială este responsabilă de 62% din totalul deceselor, conform Studiului Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului cardiovascular în România (SEPHAR) IV‟.

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială au un risc crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Schimbările de dietă pot ajuta la normalizarea hipertensiunii arteriale. Reducerea alimentelor procesate cu conținut ridicat de sare este un început bun. Ar ajuta şi consumul de fructe, legume și cereale integrale cât mai diverse.

Fructele conțin o serie de elemente nutritive benefice care îmbunătățesc sănătatea și reduc tensiunea arterială ridicată. Puțini români – indiferent dacă au hipertensiune arterială sau nu – mănâncă suficiente fructe şi legume. Un sondaj Masmi, a arătat că 27% din români nu consumă zilnic legume şi numai doi din zece consideră că servesc mese echilibrate în cea mai mare parte a timpului. În plus, „doar puțin peste 20% dintre adulți și 30% dintre copii consumă 2-3 porții de legume sau fructe pe zi‟, după cum a reieşit în urma unui sondaj realizat de Nestlé în parteneriat cu Itsy Bitsy şi Asociaţia Părinţilor Isteţi.

Cum te pot ajuta fructele să normalizezi tensiunea arterială?
Fructele au o combinație de nutrienți benefici, fibre, potasiu și antioxidanți, despre care cercetările arată că pot avea un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Consumul a trei porții de fructe pe zi a redus riscul de a dezvolta hipertensiune arterială cu 6%, după cum a arătat o revizuire amplă a studiilor publicate în Jurnalul Asociației Americane a Inimii. Fibrele se găsesc în fructe, legume, leguminoase, cereale integrale şi îmbunătățesc sănătatea inimii.

Afinele, fructele recomandate de cercetătorii în nutriţie
Chiar dacă o mare parte din fructe sunt benefice inimii, afinele se detaşează ca o sursă excelentă de fibre și antioxidanți. Un studiu realizat în anul 2021 a arătat că persoanele care au consumat puțin peste o cană şi jumătate de afine zilnic şi-au normaliza tensiunea arterială. Această descoperire a cercetării a fost cu adevărat impresionantă, deoarece o reducere de 5 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice (cea care măsoară cât de multă presiune creează sângele în timpul bătăilor inimii) este suficientă pentru a reduce cu 10%, riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral.
Consumul regulat de afine poate fi o modalitate excelentă de a obține un plus de fibre cu efect benefic asupra tensiunii arteriale. O cană de afine are patru grame de fibre, mai mult decât bananele, merele sau strugurii.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: