Soluţiile digitale cu o valoare de peste 5 milioane de lei dezvoltate de institutiile publice vor beneficia de componente IT&C

September 26, 2023
133 Views

Soluţiile digitale cu o valoare de peste 5 milioane de lei, plus TVA, dezvoltate de instituţiile publice, vor beneficia de componente IT&C “cloud nativ” sau “cloud ready” şi de standarde care permit schimbul automat de date, informează Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

“Odată cu aprobarea de către Guvernul României a HG nr. 824/2023 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr 941/2013 privind organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională (CTE), a fost consolidată activitatea CTE, prin introducerea unor noi prevederi legislative care vizează implementarea cloudului guvernamental şi a Platformei Naţionale de Interoperabilitate”, se menţionează în comunicat.

Astfel, toate soluţiile şi aplicaţiile informatice prezentate în vederea obţinerii avizului CTE trebuie să fie de tip “cloud nativ” sau “cloud ready” şi vor avea dezvoltate, după caz, o componentă de interconectare prin standarde care permit schimbul automat de date, în conformitate cu prevederile Legii Interoperabilităţii.

“Pe parcursul anului 2022, am finalizat iniţiative legislative care pun bazele infrastructurii digitale a statului român. Prin consolidarea activităţii CTE, introducem un criteriu de validare coerent cu legislaţia promovată anul trecut. Soluţiile digitale care fac parte din proiecte implementate prin fonduri naţionale şi europene şi care depăşesc 5 milioane de lei fără TVA vor fi pregătite pentru operaţionalizarea în cloudul guvernamental şi pentru interconectarea cu Platforma Naţională de Interoperabilite. Ne asigurăm astfel că aplicaţiile şi sistemele informatice pe care statul român le dezvoltă în următorii ani sunt la standarde tehnologice înalte, compatibile cu principalul livrabil digital al PNRR, cloudul guvernamental”, a declarat Dragoş Vlad, preşedintele ADR.

De asemenea, prin HG 824/2023 a fost modificat pragul de la care este necesar avizul CTE pentru proiectele cu o componentă IT&C derulate prin finanţări naţionale sau europene, de la 2 milioane de lei, fără TVA, la 5 milioane de lei, fără TVA. Această modificare vizează reducerea birocraţiei asociată procedurilor de achiziţii publice.

……

Leave A Comment