Vouchere pentru românii ce stau la casă. Vor primi ajutor pentru a schimba soba veche

September 18, 2023
188 Views

Românii ce locuiesc la casă primesc un ajutor din partea statului pentru a schimba soba veche ce îi încălzește pe parcursul iernii.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat posibila inițiere a unui program prin intermediul căruia sobele cu eficiență scăzută, de 20-25% să fie înlocuite cu sobe cu o înaltă eficiență energetică.

Există multe case în România ce se încălzesc cu ajutorul sobelor vechi, însă ministrul Mediului, Mircea Fechet, își dorește ca acestea să fie schimbate cu sobe cu o înaltă eficiență energetică, de 90%. Acest proiect are ca și caracteristici de bază acordarea voucherelor de către stat pentru a facilita înlocuirea sobelor vechi cu variante noi și eficiente din punct de vedere energetic.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat că acest program este în curs de pregătire, însă a fost discutat și cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu. „Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă”, a spus ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează romaniatv.net.
Aceste modificări sunt realizate pentru a pune bazele unui mediu mai curat, însă și pentru a salva miile de copaci ce sunt defrișați anual pentru a încălzi casele românilor.

Mediul ne va mulțumi pentru această modificare deoarece sobele cu eficiență redusă ard cantități semnificative de lemn și provoacă poluarea aerului, în timp ce noile sobe vor reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră.
Peste 3,5 milioane de locuințe se încălzesc cu lemne
Ministerul Energie a transmis datele cu privire la numărul locuințelor din țara noastră ce se încălzesc, iar datele sunt surprinzătoare. Din total de 7,5 milioane de gospodării din România, 3,5 milioane de locuințe se încălzesc cu lemne, în principal în mediul rural. Restul de aproximativ 2,5 milioane de gospodării se încălzesc cu gaze naturale, fie în centrale de apartament, fie în sobe.

”Bucureştiul este printre puţinele capitale sau poate singura unde încă există încălzire rezidenţială cu lemne de foc, exact aşa cum se întâmpla la 1700. În acelaşi fel se încălzesc o parte din locuitorii municipiului Bucureşti şi din zonele limitrofe”, declara fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

Leave A Comment