În sezonul cald apare, de regulă, și riscul de deshidratare. Transpirația excesivă, temperaturile crescute, consumul în exces de produse rafinate și bogate în sodiu, fără ca acestea să fie dublate de cantitatea optimă de apă de 35ml/kg corp sunt câțiva factori care contribuie la instalarea deshidratării; iată cum poți trata deshidratarea acasă, cu câteva remedii la îndemână.
Deshidratarea apare atunci când organismul nu este capabil să rețină fluide și electroliți. Atunci când cantitatea de apă din organism este redusă, echilibrul electrolitic este distrus și astfel apar problemele.
Din ce cauze apare deshidratarea?
În general, deshidratarea tinde să apară în urma unui antrenament sportiv foarte intens, în aer liber, într-o zi însorită, dar există și alte cauze ale deshidratării:
Diareea sau vărsăturile
Atât diareea, cât și vărsăturile determină pierderea de apă din organism, fapt care duce la deshidratarea acestuia.
Urinările frecvente
Diabetul sau un anumit tratament medicamentos poate cauza urinari frecvente, iar acestea pot cauza, la rândul lor, deshidratare.
Afecțiunile cronice
Bolile renale sau alte afecțiuni cronice cresc, de asemenea, riscul de deshidratare.
Temperaturile foarte ridicate
Vremea foarte călduroasă suprasolicită organismul, făcându-l să transpire intens pentru a-și regla temperatura. Astfel, poate să apară deshidratarea.
Ce simptome sunt corelate cu deshidratarea?
Simptomele deshidratării la adulți sunt următoarele:
Senzația de gura uscată
Sete excesivă
Lipsa urinării sau urină închisă la culoare
Amețeli
Oboseală
Durere de cap
Instalarea pliului presistent – strânge între degete pielea de pe mâini sau gambe și, dacă pliul se poate forma și se retrage greu, deshidratarea este intensă, acest lucru fiind valabil mai ales la persoanele în vârstă.
În cazul copiilor, deshidratarea se manifestă astfel:
Uscăciunea gurii
Apatie
Somnolență
Sete intensă
Absența lacrimilor în timpul plânsului
Lipsa urinării
Atunci când apare la copii și la vârstnici, deshidratarea poate fi extrem de periculoasă, de aceea este recomandat să se apeleze de urgență la ajutor medical specializat și rehidratare prin perfuzii. Dacă deshidratarea nu este severă și nu e necesară intervenția medicului, aceasta poate fi combătută cu câteva remedii la îndemână.
Remedii pentru deshidratare
Iată ce poți face la domiciliu când te confrunți cu deshidratarea:
Consumă banane
Una sau două banane îți vor regla nivelul de potasiu din organism. În timpul deshidratării, nivelul de potasiu din organism scade îngrijorător de mult.
Bea lapte bătut
Amestecă o cană de lapte bătut cu o linguriță de ghimbir și bea-l imediat. Acesta este un probiotic natural, bogat totodată și în minerale precum potasiul și magneziul, care se pierd prin transpirația excesivă cauzată de primele faze ale deshidratării.
Bea apă de orz
Pune într-o crăticioară 3‑4 căni de apă, în care adaugi o cană de orz. Lăsă să fiarbă această apă în jur de 40‑50 de minute, apoi las-o să se răcească, strecoar-o și adăugă puțină zeamă de lămâie și miere pentru gust. Apa de orz conține mulți antioxidanți, vitamine și minerale din belșug și va echilibra organismul deshidratat.
Mănâncă o supă bogată în legume
Supele sunt surse bogate de nutrienți, însă oferă totodată organismului necesarul de apă. Acestea sunt un aliat de preț în combaterea deshidratării.
Apa de cocos
Apa de cocos este bogată în sodiu și potasiu, care sunt necesare pentru combaterea deshidratării. Bea apă de cocos de 4‑5 ori pe zi pentru a te recupera rapid.
Zeamă de murături
La fel ca în cazul apei de cocos, conținutul de sodiu și de potasiu fac din zeama de murături un remediu eficient pentru deshidratare. Organismul pierde cantități importante de sodiu și potasiu în urma deshidratării, de aceea este atât de important să îi oferim acestuia mineralele care pot fi obținute și din zeama de murături, după care e nevoie să bei mai multă apă simplă.
Ce boli pot duce la deshidratare?
……
Foto: shutterstock.com