Bananele pot fi cu siguranță menționate pe o listă scurtă cu alimente extrem de nutritive și sățioase, recomandate pentru a echilibra aportul de vitamine și minerale din organism și a potoli senzația de foame. Așadar, dacă ai în meniul tău obișnuit și banane, te poți bucura nu doar de gust, ci și de o serie de beneficii ale acestora.
Ți s-a recomandat să mănânci banane după un antrenament la sală? Sau când te recuperai după o răceală gravă? Sau dacă ai suferit o operație? Bananele sunt apreciate de medici fiindcă au o formulă cremoasă, ușor de mâncat chiar și de persoanele cu dificultăți de mestecare sau înghițire, sunt la fel de hrănitoare ca un sendviș de aceleași dimensiuni și pot înlocui cu succes un supliment cu vitamine și minerale.
Banane: beneficii pentru sănătate
Bananele sunt bogate în zaharuri, vitaminele A, B6, C și E acid folic, potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, zinc și conțin, de asemenea, fibre și proteine. Aceste fructe sunt o alegere excelentă pentru sănătate, deoarece oferă numeroase beneficii datorită conținutului lor bogat în nutrienți.
Te scapă de stres și simptomele depresiei
Bananele conțin un aminoacid numit triptopfan care, atunci când ajunge în corp, provoacă secreția de serotonină, un mesager chimic care se găsește în întregul organism. Când ai un nivel normal de serotonină, te simți mai calm, mai binedispus, te concentrezi mai ușor asupra activităților zilnice și faci față mai bine situațiilor tensionate.
Combat oboseala și stările de tensiune
Vitamina B6 ajută organismul să proceseze zaharurile din banane, iar potasiul îmbunătățește activitatea cerebrală și oxigenarea creierului. Aceste două procese diminuează presiunea de la nivel cerebral, durerile de cap, stresul și oboseala acumulate.
Contribuie la sănătatea cardiovasculară
Potasiul, sodiul, vitaminele C și B6 sunt esențiale pentru sănătatea inimii. Datorită acestor substanțe, consumul de banane ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Cantitățile suficient de mari de potasiu din organism reduc riscul de infarct, accident vascular cerebral, tromboză și cheaguri de sânge.
Tratează anemia și carențele nutriționale
Persoanele cu deficit de fier pot obține acest mineral din banane. Fierul este important pentru producția hemoglobinei din sânge. Bananele sunt recomandate în general persoanelor cu anemii fiindcă pot completa într-un timp scurt mai multe carențe nutriționale. Sunt recomandate și bolnavilor în convalescență, bătrânilor și copiilor, din același motiv.
Reglează tranzitul intestinal
Bogate în fibre, bananele te pot scăpa de constipație, dar și de diaree. Formula lor cremoasă acționează ca un antiacid și antiinflamator în cazurile de reflux gastroesofagian, gastrită, ulcer sau indigestii. În plus, sunt ușor de digerat și elimină în doar câteva minute disconfortul local.
Ajută la gestionarea greutății
Deoarece sunt bogate în fibre și au un conținut moderat de calorii, bananele pot ajuta la menținerea senzației de sațietate și la controlul poftei de mâncare, ceea ce poate susține gestionarea greutății corporale.
Îmbunătățesc performanța sportivă
Datorită conținutului de carbohidrați și potasiu, bananele pot fi o alegere excelentă pentru a susține energizarea și hidratarea în timpul activităților fizice intense. Și dacă nu faci sport de performanță, poți mânca banane pentru a te bucura de acele beneficii care au legătură cu energia; deoarece conțin glucoză, fructoză și fibre, acest aspect le face o sursă naturală de energie atunci când te simți obosit.
Susțin sistemul imunitar
Conținutul de vitamina C din banane poate contribui la buna funcționare a sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.
Cine nu ar trebui să mănânce banane sau să le consume cu precauție?
Fiindcă sunt bogate în zaharuri, bananele pot fi periculoase pentru unii pacienți cu diabet, de aceea trebuie consumate cu moderație. Nu sunt interzise dacă suferi de diabet, însă e bine să îți întrebi medicul curant dacă poți mânca banane și în ce cantitate; în principiu, poți să mănânci o bucată mică de banană la o masă la care nu ai mâncat și pâine sau alți carbohidrați. Dacă mănânci bucata de banană între mese, combin-o cu o lingură de miez de nucă sau cu două linguri de iaurt.
Excesul de potasiu poate să fie periculos pentru persoanele cu afecțiuni renale, care nu îl pot elimina corect din sânge. Acest exces apare după un aport prea mare de potasiu din alimentație, dar și la pacienții care urmează tratamente cu beta-blocante și mănâncă prea multe banane.
Ocazional, anumite persoane pot dezvolta alergii la banane. Simptomele alergiilor alimentare pot include mâncărimi, umflături, erupții cutanate, dificultăți de respirație sau chiar șoc anafilactic în cazuri rare. Dacă ai un istoric de alergii alimentare, ai grijă la consumul de banane. Unii oameni pot fi sensibili la histamină, un compus natural găsit în alimente, inclusiv în banane. Dacă ai reacții adverse precum mâncărimi sau roșeață după consumul de banane, este posibil să fie legate de sensibilitatea la histamină.
Ce medicamente interacționează cu bananele?
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) – enalapril, captopril etc. È™i blocanÈ›ii receptorilor de angiotensină (BRA) – candesartan, losartan etc. sunt adesea prescrise pentru controlul tensiunii arteriale. Potasiul din banane poate interacÈ›iona cu aceste medicamente È™i poate duce la acumularea excesivă de potasiu în corp. Și diureticele pot afecta echilibrul de potasiu din corp, ceea ce ar putea duce la niveluri prea ridicate sau prea scăzute, iar consumul excesiv de banane în combinaÈ›ie cu diureticele poate amplifica această dezechilibrare.
De asemenea, dacă iei suplimente cu potasiu adăugarea bananelor în dietă ar putea duce la niveluri excesive de potasiu în organism.
……