Muzica și cafeaua ne fac mai inteligenți și mai fericiți – studiu

August 20, 2023
61 Views

Un nou studiu a scos la iveală că muzica și cafeaua pot influența pozitiv activitatea undelor cerebrale beta, asociate cu performanța cognitivă și cu starea de bine.
Cu ajutorul algoritmului MINDWATCH, cercetătorii de la New York University Tandon School of Engineering au colectat date despre starea creierului prin intermediul dispozitivelor portabile, cum ar fi bărățările sau ceasurile inteligente și au constatat că muzica, dar și cafeaua produc semnale puternice care cresc activitatea undelor cerebrale beta. De asemenea, algoritmul MINDWATCH oferă posibilitatea de monitorizare non-invazivă a activității creierului, având potențialul de a contribui la dezvoltarea unor tehnologii personalizate pentru optimizarea funcției cognitive.

În cadrul studiului, cercetătorii au indus diferite stări ale creierului utilizând „stimuli inofensivi”. Acești stimuli au inclus sunete, gusturi și mirosuri. Cercetarea a avut ca scop explorarea stimulării activității undelor cerebrale beta, asociate cu o performanță cognitivă optimă, prin intermediul acestor stimuli inofensivi.

Cercetătorii au observat că muzica și consumul de cafea au fost asociate cu o creștere semnificativă a activității undelor cerebrale beta. De asemenea, au investigat efectul parfumului, care a dus la o diminuare a intensității frecvenței beta față de nivelul de bază, dar a îmbunătățit alte performanțe cognitive.

Una dintre concluziile remarcabile ale acestui studiu este că muzica generată de inteligența artificială a generat semnale mai puternice ale benzii beta decât muzica tradițională. „Muzica nu doar că ne conectează unii cu alții și ne înalță spiritul, dar este și un foarte bun tratament pentru o bună funcționare a creierului,” a precizat dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog, pentru smartliving.ro

Tipuri de frecvențe ale undelor cerebrale
Pulsațiile electrice oscilante continue din creier sunt cunoscute sub denumirea de unde cerebrale. Există cinci ritmuri recunoscute, numite “frecvențe”, la care acestea oscilează de la niveluri minime la niveluri maxime:

Undele gamma — oscilează la o frecvență peste 35 de Hertzi (Hz), adică mai mult de 35 de ori pe secundă. Cercetările anterioare le-au asociat cu starea de concentrare;
Undele beta — oscilează între 12 și 35 Hz și au fost corelate cu stările de anxietate, atenție și activitate mentală;
Undele alfa — au o frecvență cuprinsă între 8 și 12 Hz și sunt asociate cu atenția pasivă și relaxarea;
Undele theta — au o frecvență între 4 și 8 Hz și sunt asociate cu relaxarea profundă și focalizarea internă;
Undele delta — apar în timpul somnului și au o frecvență între 0,5 și 4 Hz.

În cadrul acestui nou studiu, cercetătorii au identificat diverse tipuri de corelații între intensitatea frecvenței beta și performanțele cognitive individuale.

Autorii au subliniat că rezultatele indică nevoia unei înțelegeri individualizate a modelelor undelor cerebrale pentru a interpreta concluziile.

Impactul muzicii, cafelei și parfumului asupra activității cerebrale
Autorii studiului i-au expus pe participanți la trei stimuli inofensivi: cafea, muzică și parfum.

Rezultatele au scos la iveală că diferitele genuri de muzică au produs o creștere constantă a activității frecvenței beta. Totuși muzica produsă de inteligența artificială a avut cel mai puternic efect.

Consumul de cafea a dus, de asemenea, la o creștere semnificativă a undelor cerebrale beta, în timp ce mirosul de parfum a scăzut frecvența beta, dar a îmbunătățit alte performanțe cognitive.

Efectele produse de muzica generată de inteligența artificială demonstrează că un stimul sigur precum muzica poate fi ajustat pentru a stimula mai bine activitatea frecvenței beta.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: