De culoare roșie, galben, portocaliu, uneori negru sau chiar verde (fără a fi necoapte), roșia, indiferent de soiuri, aduce o mulțime de beneficii sănătății noastre din două motive: are un conținut scăzut de calorii și unul ridicat de substanțe nutritive, inclusiv antioxidanți. Detaliem beneficiile roșiilor, așa cum au fost dovedite în timp de numeroase studii.
Roșiile sunt considerate legume, deși sunt fructele unei plante cu flori numite Solanum lycopersicum. În lume există sute și chiar mii de soiuri de roșii, variante locale, regionale și hibride create de oameni, fiecare cu caracteristici unice, precum dimensiune, formă, culoare, gust și rezistență la anumite condiții de creștere. Un soi extrem de apreciat printre români este roșia inimă de bou, o roșie mare, dulce, gustoasă și zemoasă. De altfel, se află pe locul întâi într-un top al celor mai bune roșii românești realizat de producători din România. Iar dacă ne referim la producțiile de roșii obține, în România s-au recoltat aproape 750.000 de tone, aproximativ 3,2 % din totalul producțiilor obținute la nivel european, arată un studiu comparativ între anii 2019 și 2020.
Ce conține o roșie?
Indiferent de soiul de roșii pe care îl consumăm, fiecare roșie are un conținut scăzut de calorii și unul ridicat de substanțe nutritive, inclusiv antioxidanți. Antioxidanții din roșie sunt substanțe care au capacitatea de a neutraliza sau de a reduce efectele nocive ale radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactivi, care pot cauza daune celulare și pot contribui la apariția unor afecțiuni precum îmbătrânirea celulară, boli cardiovasculare, cancer și alte probleme de sănătate.
Conform USDA (Departamentul Agriculturii din SUA), o roșie crudă, de dimensiuni medii, conține:
•proteine: 1,08 grame (g)
•grăsime: 0,2 g
•glucide: 4,78 g
•fibră: 1,48 g
•zaharuri: 3,24 g
•calciu: 12,3 miligrame (mg)
•fier: 0,3 mg
•potasiu: 292 mg
•sodiu: 6,15 mg
Valorile nutriționale ale roșiei se schimbă în funcție de felul în care consumăm acest fruct. Roșiile fierte sau coapte conțin mai mult licopen decât cele crude. Prin prelucrare termică, nivelul de licopen din roșii crește și devine mai ușor de absorbit în organism. Iar vestea bună e că roșiile nu-și pierd vitaminele când trec prin procedee termice.
Beneficiile roșiilor pentru sănătatea noastră
Roșiile, ca și alte fructe și legume bogate în antioxidanți, pot oferi o mulțime de beneficii pentru sănătate atunci când sunt incluse într-o dietă echilibrată. Iată care sunt cele mai importate dintre ele:
Antioxidanții din roșii previn îmbătrânirea celulelor
Roșiile sunt bogate în diferiți antioxidanți, cum ar fi:
– Licopen. Este pigmentul responsabil pentru culoarea roșiilor. Licopenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți din roșii și este adesea asociat cu reducerea riscului de cancer, în special al prostatei, sânului și sistemului digestiv.
– Beta-caroten. Un alt pigment natural care se găsește în roșii și este transformat în organism în vitamina A. Acesta are efecte antioxidante și contribuie la sănătatea pielii și a vederii.
– Vitamina C. Un antioxidant puternic și esențial pentru sistemul imunitar, care ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ.
– Vitamina E. Un alt antioxidant important care protejează celulele împotriva daunelor oxidante. Cel 17 grame de vitamina C pe care le oferă consumul unei roșii crude, de dimensiuni medii, reprezintă 19% din nevoia zilnică a unui adult.
– Flavonoide. Sunt o clasă de antioxidanți care se găsesc în multe fructe și legume, inclusiv roșii, și au beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și imunitară.
Scad riscul de cancer
Licopenul pe care roșiile îl conțin are un puternic efect anticancerigen. „Este recunoscut pentru potențialul său de a reduce riscul unor tipuri de cancer, în special al celui de prostată”, spune dr. Trista Best, consultant nutriționist la Balance One Supplements în Georgia.
Conform World Cancer Research Fund International, un studiu a arătat că bărbații care au consumat roșii conservate sau gătite de 5-6 ori pe săptămână și-au scăzut riscul de a face cancer de prostată cu 28% față de cei care nu au consumat roșii. Asocierea roșiei gătite cu uleiul de măsline a demonstrat beneficii și mai mari, în sensul în care uleiul de măsline a ajutat la o mai bună absorbție a licopenului.
În plus, o revizuire din 2022 a mai multor studii despre impactul licopenului asupra sănătății, a arătat capacitatea acestui antioxidant de a proteja ADN-ul celulelor de a dezvolta chiar mai multe tipuri de cancer, nu doar de prostată. Este vorba și de cancer de colon, de cancer de sân și de sânge.
Ajută la sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular
…..