27% dintre locurile de muncă sunt amenințate de inteligența artificială, conform OECD. Estul Europei, cel mai afectat

July 16, 2023
59 Views

Mai bine de un sfert din locurile de muncă din țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) sunt bazate pe aptitudini ce pot fi ușor automatizate prin inteligența artificială, iar lucrătorii se tem că își pot pierde joburile, a anunțat marți organizația, conform Reuters.
OECD este un bloc de 38 de state variate, care grupează atât națiunile bogate, cât și țări în curs de dezvoltare, precum Mexic și Estonia.

Există puține dovezi că inteligența artificială are un impact semnificativ asupra locurilor de muncă în acest moment, dar acest lucru ar putea fi din cauză că revoluția se află la început, arată OECD.

Impact mai mare în estul Europei

Locurile cu cel mai mare risc de automatizare acontează 27% din forța de muncă în statele OECD, iar țările din estul Europei sunt cele mai expuse, arată organizația cu sediul de la Paris în raportul său pe anul 2023.

Conform graficului prezentat, joburile aflate în risc sunt 36,4% în Ungaria, acesta fiind cel mai înalt nivel raportat. Concomitent, procentul este de 35,7% în Slovacia, 35,2% în Cehia, 33,5% în Polonia și 31% în Letonia și Slovenia.

România nu este prezentă în clasament, deoarece nu este membră OECD. Țara noastră dorește însă să acceadă în organizație și și-a depus cererea în decembrie 2022.

Sunt considerate locuri aflate sub risc cele unde se folosesc mai bine de 25 de abilități din cele 100 pe care experții în inteligență artificială consideră că pot fi ușor automatizate.

Teama angajaților

Trei din cinci muncitori se tem însă că își vor pierde locul de muncă din cauza inteligenței artificiale în următorii 10 ani, conform unui sondaj OECD prezentat anul trecut. Sondajul a acoperit 5.300 de lucrători din 2.000 de companii din domenii de la producție la finanțe, dintr-un număr de șapte țări OECD.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: