Urticaria solara: cauze, simptome si tratament

July 15, 2023
171 Views

Urticaria solară este o reacție alergică rar întâlnită, care apare în urma expunerii la razele soarelui. Află din acest articol ce simptome are persoana afectată de urticarie solară și ce opțiuni de tratament există.

Urticaria solară apare imediat după expunerea la soare și poate să dispară după câteva zeci de minute, dar și după câteva ore bune. Alergia poate deveni cronică, însă simptomele sale se pot trata. Dacă simptomele sunt grave, medicul poate prescrie o serie de medicmaente care să le combată.

Ce este urticaria solară?
Urticaria solară este o formă rară de urticarie cronică inductibilă în care pielea se umflă în câteva minute de la expunerea la lumina naturală a soarelui sau la o sursă de lumină artificială care emite radiații ultraviolete. Reacția poate dispărea în câteva minute sau poate persista până la o oră sau mai mult, caz în care influențează negativ calitatea vieții persoanei afectate.

Urticaria solară este, cum spuneam, destul de rară. Poate apărea atât la bărbați, cât și la femei în orice moment al vieții, vârsta medie la apriție fiind de 35 de ani, dar poate să apară și la copiii sugari, și la persoane cu vârste de 70 de ani.

Din ce cauze apare urticaria solară?
Cauza exactă a urticariei nu este cunoscută. Urticaria se declanșează în urma eliberării unei histamine din cauza unei reacții chimice care apare atunci când lumina soarelui atinge pielea. Mecanismul este asemănător cu cel al reacțiilor autoimune, care apar în momentul în care organismul produce anticorpi pentru a contracara factorul care declanșează urticaria. Urticaria este, deci, rezultatul unei reacții inflamatoare.

Care sunt factorii de risc pentru urticarie?
Ai predispoziție spre a dezvolta o urticarie solară dacă:

Ai un istoric familial în ceea ce privește această afecțiune.
Suferi de o formă de dermatită.
Folosești cu regularitate parfumuri, substanțe dezinfectante, vopsea sau alte substanțe chimice care pot declanșa urticaria odată cu expunerea la soare.
Urmezi un tratament cu antibiotice.
Ce simptome are o persoană cu urticarie?
Cele mai comune simptome ale urticariei solare sunt zonele înroșite care apar la nivelul pielii, care provoacă mâncărime, senzație de arsură sau senzație de înțepătură. Dacă urticaria se extinde și acoperă porțiuni mai mari de piele, e posibil să apară și alte simptome specifice alergiilor, precum:

Tensiune arterială redusă
Dureri de cap
Greață
Dificultăți de respirație
De cele mai multe ori, urticaria apare în zonele care sunt, de regulă, ferite de razele soarelui. Sunt șanse foarte mici ca urticaria să apară pe față sau pe mâini, care sunt adesea expuse soarelui. Dacă ai pielea sensibilă, urticaria solară poate apărea chiar dacă pielea a fost acoperită cu haine, mai ales dacă este vorba despre haine din materiale foarte subțiri.

Cum se stabilește diagnosticul de urticarie solară?

……

Foto : shutterstock.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: