Strugurii de masă sunt printre cele mai populare și consumate fructe în dietele mediteraneene. Virtuțile lor culinare și terapeutice sunt cunoscute încă din Antichitate, iar în secolul al XIX-lea au devenit celebre curele cu struguri, recomandate pentru tratarea gutei, constipației, dar și pentru calmarea arsurilor gastro-intestinale.
Ce substanțe nutritive conțin strugurii albi
Calitățile terapeutice ale strugurilor sunt susținute și de descoperirile unor oameni de știință americani și spanioli care au evidențiat faptul că strugurii conțin substanțe capabile să prevină dezvoltarea tumorilor maligne. Strugurii conțin 80% apă, alături de fibre, carbohidrați (glucoză și fructoză), vitamine (C, A, B6, B1, B2, E), dar și minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu). De asemenea, conțin acid folic, flavonoide, taninuri și, în special, antioxidanți.
Beneficiile strugurilor albi
Strugurii au avut întotdeauna reputația de alimente mici cu beneficii foarte mari pentru sănătate. Conțin mai multe substanțe care ajută la prevenirea a numeroase afecțiuni. În plus, boabele de struguri au multe proprietăți care atenuează problemele existente în corpul uman.
Contribuie la scăderea de boli neurologice
Consumul regulat de struguri albi a fost asociat cu o sănătate mult mai bună a creierului: strugurii contribuie la scăderea riscului de boli neurologice acute și cronice.
Reduc riscul de ateroscleroză
De asemenea, s-a dovedit faptul că antioxidanții din struguri reduc riscul de ateroscleroză, provoacă relaxare arterială și alte efecte metabolice favorabile. Iar numeroase studii au arătat faptul că flavonoidele din sucul de struguri au efecte anticoagulante similare acidului acetilsalicilic.
În plus, compușii chimici care se găsesc în compoziția strugurilor ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge către și dinspre inimă. Strugurii sunt, de asemenea, cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii care pot reduce stresul oxidativ, ce poate afecta sănătatea inimii.
De ajutor în problemele de tranzit intestinal
Strugurii au efect diuretic și reglează problemele de tranzit intestinal. În plus, aceste fructe sunt foarte eficiente în eliminarea constipației. Acizii organici, fructoza și celuloza din boabele mici de struguri conferă strugurilor proprietăți laxative. Se consideră, de asemenea, că strugurii ameliorează constipația cronică prin tonifierea mușchilor intestinali și mușchii stomacului, prin polifenolii ce susțin activitatea mucoasei digestive.
De ajutor în dietă
Strugurii au o și mare putere de purificare a sângelui, prin urmare sunt recomandați pentru detoxifierile de toamnă. Acestea constau în consumul de struguri timp de 3 zile, cure care ajută la pierderea în greutate. Și pentru că teoria sună foarte bine, pentru a beneficia de toate aceste efecte, trebuie să trecem și la practică.
Foarte mulți nutritionisti apelează la struguri atunci când recomandă o cură de detoxifiere, pentru că sunt hrănitori, au un conținut superior de minerale și vitamine, în special vitaminele C și K, cu efect antioxidant și de protectie în bolile cronice hepatice renale, susținând în plus și activitatea cardiovasculară.
Strugurii conțin și melatonină, un hormon care reglează ciclul somn-veghe al organismului. În loc să încheiați seara cu o prajitură, o înghețată sau cu o felie de tort, încercați să mâncați un ciorchine de struguri proaspeți. Strugurii conțin antocianine care reduc inflamația. În plus, consumați în cantități mici, dar cu regularitate, din surse de încredere și preferabil, autohtoni, pot reduce riscul apariției mai multor boli, inclusiv boli de inimă, diabet, obezitate, Alzheimer și tulburări oculare.
Ajută mușchii
Potrivit unui studiu mai vechi, consumul de struguri poate crește aportul de potasiu și fibre. Potasiul are, printre altele, rolul de a relaxa și contracta vasele de sânge. Compușii care se găsesc în strugurii au și proprietăți de scădere a lipidelor. Lipidele sunt compuși insolubili în apă. Diminuarea lipidelor înseamnă că strugurii reduc riscul de boli cardiovasculare. Un nivel mare de potasiu în organism scade riscul de pierdere a masei musculare și de accident vascular cerebral. De asemenea, ajută la protejarea densității minerale din interiorul mușchilor și oaselor. O analiză mai veche arată că potasiul și fibrele, împreună cu cantitatea scăzută de sodiu din struguri, ajută la păstrarea sănătății inimii.
Pot îmbunătăți sănătatea ochilor
Antioxidanții care se găsesc în struguri, mai exact luteina și zeaxantina, pot ajuta la îmbunătățirea sănătății ochilor. Aceștia neutralizează radicalii liberi, care sunt substanțe chimice instabile. În plus, reduc stresul și leziunile retiniene și previn cataracta și alte probleme la nivelul ochilor.
Luteina protejează împotriva degenerescenței maculare, glaucomului, cataractei și a altor boli. Prin urmare, strugurii pot să fie de ajutor în îmbunătățirea vederii, fiind fructe excelente pentru sănătatea ochilor.
……