“Insula e un loc real și un tărâm ideal. Toate culturile se referă la insulă ca la un loc special. Căci cum altfel decât special poate fi un loc înconjurat de ape, un loc născut din ape, un loc care înfruntă apele. Referințele la motivul insulei sunt multiple: de la Insulele Fericiților (sau Insulele celor binecuvântați) din mitologia greacă, la Avalon-ul din legenda arthuriană, de la insulele hindusimului ca simbol al păcii (interioare), la insula ca heterotopie a devierii, cum zicea Foucault, de data asta în sfera digitalului.
Toate aceste straturi de semnificații sunt cumva prezente în tema abordată de Adrian Grecu, chiar dacă aceste trimiteri culturale nu apar explicit. Nici nu trebuie! Ce răzbate însă din „insulele” lui Grecu e dimensiunea spirituală și simbolică a insulei ca un soi de realitate izolată, o lume magică nu neapărat adevărată și în același timp un spațiu de manifestare a propriei identități, a căutării de sine, teren al manifestării libere a imaginației.
Imaginația artistică a lui Adrian Grecu se mișcă în spațiul digitalului. Și asta de aproape 30 de ani, căci el este un veteran al artei digitale, cel puțin în partea lui de lume. Motivul insulei a apărut demult, în anii ’90, ca imagine compusă în întregime cu CGI. Insula era atunci mai degrabă semnul unei atitudini critice față de un sistem (post)totalitar alienant, o transpunere în imagini a izolării pe care o simțea(m) față de o Europă atunci încă croită restrictiv, pe ruinele cortinei de fier. Imaginea insulei realizate atunci – cu scheletul care sugera viața și moartea, un soi de Vanitas actualizat – a creat un precedent important pentru creația lui, și nu doar la nivel discursiv. Adrian Grecu a rămas ancorat ferm în opțiunea sa pentru digital, pentru modelaj 3D, pentru interacțiuni și aplicații de Realitate Augmentată și Realitate Virtuală.
În expoziția „Cyber Island”, artistul prezintă o radiografie și o împlinire a acestui demers de lungă durată, atât în ceea ce privește nivelul discursiv cu trimiteri simbolice și/sau politice, cât și în ceea ce privește abordarea vizuală și tehnica bazată pe CGI. De data asta, ne spune chiar artistul, „spațiul a evoluat spre organic, spre vegetal, spre detalii și caractere fluide, asemănătoare gândirii, aflată în continuă transformare dinamică.” Ba mai mult, elementul timp, prezent în animațiile redate pe ecrane și aplicația de Realitate Augmentată care relaționează plauzibil obiectul fizic cu lumea pur virtuală de pe ecran, atribuie lucrărilor nu doar autenticitatea întâlnirii cu privitorul, ci și sugestia unui flux de conștiință.
Într-adevăr, trimiterea subtilă la semnificații dincolo de aparența lucrurilor este apanajul artistului Adrian Grecu. Așa trebuie văzută și tema centrală din proiectul „Cyber Island”: o referire la ideea de călătorie, de căutare și experimentare, la crearea unui (cyber)-loc în care imaginarul devine posibilitate.” (Curator : Horea Avram)
Foto : facebook.com