De ce o listă cu sfaturi de sănătate mintală? Pentru a le avea la îndemână atunci câne e nevoie. Ai o zi proastă, poți alege un sfat pe care nu l-ai încercat niciodată și îl poți pune în practică. Vrei să te ajuți zilnic să-ți menții starea de bine a sănătății mintale? Poți găsi o rutină zilnică de stare de bine. Poți imprima lista aceasta sau o poți salva în computer ori în telefon pentru a putea ajunge la ea ori de câte ori este nevoie.
Multe dintre aceste sfaturi sunt mai ușor de spus decât de făcut, mai ales atunci când te lupți cu anxietatea, depresia, singurătatea sau alte probleme. Este posibil să nu le poți pune în practică imediat sau să nu simți puterea lor de îndată ce le pui în practică. Alege ceea ce ți se potrivește, pune-le în practică atunci când te simți pregătit și ține-le aproape de tine. Aceste sfaturi pot fi parteneri de cursă lungă.
1. Nu sacrifica somnul de noapte doar pentru că nu ai avut timp liber în cursul zilei.
A sta treaz noaptea fără alt motiv decât să te răzvrătești împotriva muncii și a altor angajamente este un rău pe care ți-l faci singur. Somnul antrenează memoria imunitară, adică sistemul nostru imunitar își îmbunătățește capacitatea de a-și aminti cum să recunoască și să reacționeze la diferiți agresori, în timp ce dormim.
2. Când productivitatea pare să scadă, fă o listă cu „lucruri făcute” nu cu „lucruri de făcut”.
Listele cu lucruri de făcut știe toată lumea că sunt utile, dar în anumite momente pot fi descurajante. Fericirea nu trebuie să fie un obiectiv în sine, spun specialiștii. Dar ne putem educa mintea să vadă lucrurile mici din viața noastră, dar semnificative, lucruri care, adunate, chiar ne dau o stare mai bună, ne fac mai fericiți. Citește mai multe despre acest sfat aici.
3. Creează niște zone de tampon pentru a putea respira când treci de la o activitate la alta.
Nu poți lucra toată ziua la capacitatea pe care o ai dimineața, spre exemplu. Nu poți susține atâta efort, crede-mă. De aceea, specialiștii spun că e bine ca între diferite activități ale zilei de lucru să strecori acele zone de tampon care îi semnalează creierului nostru că trebuie să schimbăm treptele de viteză. Uite, spre exemplu, ai putea considera o zonă de tampon, ceaiul pe care îl bei după ședințele de luni. O pauză. Sau drumul de la birou spre casă ar putea fi considerat o zonă de tampon. Orice care te-ar putea ajuta să te relaxezi puțin, să ieși din concentrare.
4.Fă-ți o „listă de relaxare” pentru a știi cum îți vei petrece timpul liber.
Mulți credem că nu avem nevoie de așa ceva, că putem duce totul, timp îndelungat, fără să ne oprim ca să ne tragem sufletul. Dar recunoaștem și că simțim o nevoie de relaxare. Nevoia de relaxare este modul prin care corpul și creierul ne anunță că au nevoie de o pauză, de momente plăcute, de refacere a forțelor. Deseori însă, privim cu anxietate această nevoie și, atunci când încercăm să ne relaxăm, părem să nu avem stare. Îl considerăm timp petrecut ineficient, pierdut, și simțim, deseori, vinovăție. Costul este imens. Așa că apucă-te de scris lista de relaxare. Gândește-te că e vărul liniștit al listei de „to do”. Și că e nevoie și de el. Aici poți citi mai multe despre nevoia de relaxare.
5.Nu ai nevoie de o rutină elaborată de dimineață pentru o stare de bine.
Și spontaneitatea aduce fericirea! Uită tot ce ai citit despre autoîngrijire și despre ritualurile de fericire ce trebuie aplicate de la prima oră a dimineții. Dacă ție îți place să lenevești pe marginea patului, atunci aceasta este rutina cu care să-ți începi diminețile. Îți place să-ți mângâi pisica, asta vei face! Orice te face să te simți bine!
6.Același lucru este valabil și în cazul rutinei de seară.
Alege să faci ceea ce îți place seara la culcare pentru a-ți da seama care dintre aceste obiceiuri pot deveni rutine. Așa că, petrece câteva seri experimentând, apoi alege. Ferește-te însă să cazi în capcana activităților care îți perturbă somnul. Le găsești aici…
7.Încearcă să practici zilnic recunoștința.
…..
Foto: dreamstime.com