Sfinții Constantin și Elena – Obiceiuri şi superstiţii. Ce nu ai voie să faci în această zi

May 21, 2023
202 Views

Sfinții Constantin și Elena are una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox și este celebrată anual de peste 1,75 milioane de români. Citește ce obiceiuri și superstiții se respectă de Constantin și Elena. Ce nu este bine să faci în această zi.

Peste 111.000 de femei poartă numele de Ileana, alte peste 86.000 de femei poartă numele de Elena, aproximativ 19.000 se numesc Ilinca și peste 63.000 – Lenuța. La bărbați, cel mai întâlnit nume este Constantin, aproximativ 470.000 de persoane sunt serbează onomastica, urmat de Costel și Costică.

Când este Constantin și Elena

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 21 mai pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena, ca protectori ai credinței creștine, slăviți de creștinătate „întocmai cu Apostolii”. În această zi peste 1,75 milioane de români vorbează onomastica. Află care sunt cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții de Constantin și Elena.

Cine au fost Constantin și Elena

Constantin cel Mare sa născut în orasul Naissus (Nis, Serbia) în jurul anului 274 și a rămas cunoscut în istorie datorită măsurilor pe care le-a luat în favoarea bisericii și a preoților în timpul domniei sale. Acesta este venerat ca sfânt în Bisericile Ortodoxe, în Biserica Greco-Catolică, la data de 21 mai, odată cu Sfânta Elena, mama sa, precum și în Bisericile vechi orientale (necalcedoniene). Biserica Romano-Catolică o sărbătorește pe Sfânta Elena la 18 august.

În timpul domniei sale, Constantin cel Mare a luat hotărârea de a restaurant Byzantionul (Constantinopol) și de a face din capitala imperiului. Construirea și popularea noului oraș s-au desfășurat foarte rapid. La fel ca și Roma, orașul e construit pe 7 coline și împărțit în 14 districte administrative.

În perimetrul ocupat acum de Moscheea Sultanului Ahmet (Moscheea Albastră), Constantin a construit palatul imperial. Hipodromul a fost mărit la o capacitate de 50.000 de locuri. Constantin a început și construcția a două mari biserici, Hagia Sophia (Sfânta Înțelepciune) și Hagia Eirene (Sfânta Pace). La 11 mai 330 are loc inaugurarea oficială a Constantinopolului ca nouă capitală a Imperiului Roman. Festivități au durat 40 de zile și s-au desfășurat pe hipodrom. Monedele bătute în acel an anunțul lumii evenimentul.( Sursa: wikipedia.org)

Despre mama lui Constantin, împărăteasa Elena, se spune că și-a eliberat sclavii și ia ajutat pe creștinii persecutați. Aceasta a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte lăcașuri.

Citește întregi Constantinștire: Sfinții și Elena – Obiceiuri și superstiții. Ce nu ai voie să faci în această zi

…..

Leave A Comment