Longevitatea nu vine mereu la pachet cu sănătatea. Cum să-ți crești și durata, și calitatea vieții

May 19, 2023
32 Views

Deși din ce în ce mai mulți oameni trăiesc până la 100 de ani, longevitatea nu e neapărat asociată cu o bună calitate a vieții. Motiv pentru care, în ultimul timp, tot mai mulți experți încearcă să determine care sunt factorii care ajută la îmbătrânire sănătoasă.

Mișcarea făcută regulat, alături de prieteni, ajută la păstrarea sănătații

În România, speranța de viață la naștere este de 74,2 ani, potrivit ultimului raportprivind Starea Sănătății din Uniunea Euopeană.

E clar că vom trăi mai mult decât generația bunicilor sau chiar a părinților noștri, dar asta nu înseamnă că suntem mai sănătoși decât ei.

„Trăim cu patru până la opt ani mai mult decât bunicii noștri. Dar, se pare că sănătatea nu ține pasul cu durata vieții”, a precizat Greg Macpherson, expert în sănătatea celulară și fondatorul unei companii de biotehnologie.

Diferența dintre speranța de viață și „speranța de sănătate”
Uneori, longevitatea se poate suprapune cu o stare bună de sănătate dar nu e o regulă generală. Până să fie inventată medicina modernă, durata de viață era, de obicei, aproximativ egală cu durata sănătății.

„În trecut, dacă te îmbolnăveai grav, era foarte probabil să mori. Dar cu terapiile de astăzi, putem ține oamenii bolnavi în viață timp de zeci de ani”, a menționat Daniel E. Lieberman, profesor la Universitatea Harvard. Astăzi, în Statele Unite, durata medie de viață este de 77 de ani, în timp ce durata medie de sănătate este de 63 de ani.

Speranța de viață se referă strict la numărul de ani pe care îi poate trăi, în medie, o persoană de la naștere și până moarte. Pe când speranța de sănătate e perioada de timp pe care o persoană o poate trăi fără să sufere de o boală care să-i afecteze calitatea vieții.

„Trăim mai mult, dar ne petrecem ultimii ani, poate 25% din viață suferind de diferite boli. Aproximativ 65% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani trăiesc cu multiple probleme de sănătate,” a adăugat Macpherson.

În acest context, iată care sunt metodele care ajută la creșterea calității vieții.

Fă mișcarea ca să-ți prelungești durata de viață și durata de sănătate

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: