Deputații au adoptat proiectul care prevedea pedepse mai mari pentru tulburarea liniștii publice

May 18, 2023
37 Views

Camera Deputațților a adoptat decizional proiectul de lege care prevede, printre altele și pedeapsa cu închisoarea pentru participarea la o încăierare sau faptele privind tulburarea ordinii şi liniştii publice, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanei.

Deputații au adoptat proiectul de lege depus de ministrul de Interne Lucian Bode și premierul Nicolae Ciucă, care modifică mai multe articole din Codul Penal pentru înăsprirea pedepselor, după ce inițiativa a fost respinsă de Senatul României.

Mai precis, a strâns doar 56 de voturi „pentru”, dar le trebuia 69. Imediat după vot, Daniel Fenechiu, liderul deputaților PNL, a cerut lista de vot. Conform listei finale consultate de „Adevărul”, la votul pentru acest proiect au fost prezenți 37 de senatori PSD, 18 de la PNL și 5 de la UDMR.

Proiectul de lege conține un articol care a stârnit multe controverse, cel legat de pedepsele pentru „tulburarea liniștii publice” și care a fost separat în mai multe alineate, în funcție de gravitatea faptelor.

Un prim alineat prevede că: „Fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Practic, e păstrată forma în vigoare la acest amendament.

Un al doilea amendament, dar nou, prevede: „Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoarea de la 1 an la 5 ani”. Amendamentul e asumat de Cristian Niculescu Tâgărlaș, la propunerea lui Lucian Bode.

Nu în ultimul rând, un ultim alineat prevede că: „Dacă fapta prevăzută la alin. (2) este comisă de o persoană înarmată, care are asupra sa un obiect periculos dintre cele prevăzute la art 372 alin (1) sau care este însițită de un câine periculos, potrivit legii, limitele speciale ale pedepseise majorează cu o treime.”

…..

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: