De ce sa bei ceai verde in fiecare zi

May 12, 2023
125 Views

Băuturile carbogazoase și sucurile îndulcite pe care le beau regulat multe persoane contribuie la obezitate, cresc riscul de diabet și adâncesc depresia și anxietatea. Ceaiurile, în schimb, conțin substanțe nutritive și ai efecte benefice în organism. Iată ce proprietăți are, care sunt beneficiile ceaiului verde și de ce ar putea fi o alegere bună și pentru tine.

Lichidul cel mai important pe care e necesar să îl bei de-a lungul zilei este apa, însă și ceaiurile pot fi adăugate în meniul zilnic la capitolul băuturi sănătoase. Printre acestea, ceaiul verde: are un conținut caloric foarte mic și vine cu o armată de beneficii pentru organism.

Proprietățile ceaiului verde
Ceaiul verde, neîndulcit și preparat din frunze de cea mai bună calitate este una dintre cele mai concentrate surse de antioxidanți, care protejează celulele împotriva stresului oxidativ, îmbunătățesc funcția cerebrală și scad riscul cardiovascular. Acest ceai este bogat în polifenoli, substanțe chimice cu efecte antiinflamatorii și anticancerigene. Galatul de epigalocatechină (EGCG) este cel mai activ polifenol conținut de ceaiul verde, responsabil pentru multe dintre efectele benefice ale acestuia.

Ceaiul verde poate fi consumat ca înlocuitor pentru cafea, pentru că te poate menține activ și concentrat, dar conține o cantitate relativ mică de cofeină (aproximativ 20-45 miligrame per ceașcă) comparativ cu ceaiul negru (care are aproximativ 50 mg și cu cafeaua (95 mg per ceașcă).

Dacă în cazul altor ceaiuri poate fi mai puțin important de unde le iei sau cât costă, în ceea ce privește ceaiul verde este foarte important ca acesta să fie cumpărat de la producători de renume, chiar dacă prețul este puțin mai mare, pentru a te asigura de calitatea frunzelor. Altfel, s-ar putea să constați că atunci când bei un ceai verde de calitate inferioară gustul este unul prea astringent, îți face greață sau îți dă palpitații.

Beneficiile ceaiului verde

Iată care sunt beneficiile ceaiului verde și de ce poate fi util și pentru tine:

Ceaiul verde curăță organismul și ajută sistemul imunitar
Ceaiul verde te ajută să lupți cu radicalii liberi, care scad eficiența sistemului imunitar și au efect toxic asupra organismului. Bogat în antioxidanți sub formă de polifenoli, acest ceai împiedică deteriorarea prematură a celulelor și țin sub control funcțiile acestora. Ceaiul verde are în compoziție până la 40% antioxidanți, dar și multe alte substanțe active, vitamine și minerale: vitaminele A, B, E și C, fier, calciu, fosfor și potasiu, teină, aminoacizi, proteine, și alcaloizi cu efect de stimulare nervoasă.

Ceaiul verde contribuie la o memorie și o atenție mai bune
Știi deja că rolul cofeinei este să te mențină treaz, însă știi de fapt cum funcționează? Cofeina blochează în creier o substanță inhibatoare numită adenozină, și crește secreția de dopamină și norepinefrină. Rezultatul? Funcția cerebrală îmbunătățită, memorie mai activă și o stare de spirit mai bună.

Pe lângă cofeină, ceaiul verde conține și aminoacidul L-teanină, cu puternice efecte antidepresive. În combinație cu cofeina, această substanță creează efecte similare cu ale cafelei, însă reduce intensitatea acestora pe moment. Spre deosebire de cafea, care crește brusc timpul de reacție și energia din organism, ceaiul verde „însănătoșește” sistemul nervos pe termen lung.

Acest efect se observă în special în cazul persoanelor în vârstă. Mulți dintre oamenii care consumă regulat ceai verde pe parcursul vieții au un risc mai scăzut de îmbătrânire prematură, Alzheimer, Parkinson și demență.

Ceaiul verde este de ajutor în cura de slăbire
Printre beneficiile ceaiului verde se numără și faptul că ajută la slăbit. Ceaiul verde este recomandat în multe diete, datorită efectului său de a „antrena” metabolismul pe termen scurt. Această creștere a ratei metabolice duce la arderea mai rapidă a grăsimilor. Cu toate acestea, ceaiul verde nu are efecte magice, fiind doar un aliat de nădejde în cura de slăbire în completarea dietei adecvate, a sportului și a consumului de apă.

Unele studii susțin că ceaiul verde poate ajuta în lupta cu obezitatea, fiindcă are capacitatea de a arde grăsimea în zone predestinate depozitelor, cum este abdomentul. Țesutul adipos este preponderent în această zonă în special în cazul persoanelor obeze, dar nu numai.

Ceaiul contribuie la distrugerea fungilor, bacteriilor și virusurilor
Polifenolii din ceaiul verde s-au dovedit utili în lupta cu bacteriile și virusurile, cum este virusul gripal. De aceea, ceaiul verde este esențial pentru sistemul imunitar, în special cu rol de prevenție. Au fost realizate numeroase studii și în privința altor efecte de apărare ale polifenolilor și s-au observat foarte multe rezultate pozitive în cazul afecțiunilor orale. Ceaiul verde poate apăra de carii, de tartru, de bacteriile dăunătoare care pot cauza infecții gingivale sau respirație urât mirositoare, și chiar de cancerul oral.

Ceaiul verde reduce colesterolul, riscul de diabet și boli cardiovasculare

Leave A Comment