Ce beneficii are mersul pe bicicleta?

May 11, 2023
46 Views

Poate nu v-am mai spus asta până acum, însă printre sporturile mele preferate se numără și mersul pe bicicletă. Această formă de mișcare reprezintă o ocazie excelentă pentru a petrece timp în natură, te ajută chiar și dacă ai dureri de spate și este un mod distractiv de a face exerciții cardio. Iată care sunt beneficiile mersului pe bicicletă și ce precauții să îți iei când practici această activitate.

Mersul pe bicicletă este o formă excelentă de exercițiu fizic și poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, printre care contribuția la longevitate. Nu trebuie să subestimăm, însă, nici capacitatea motorie a bicicletei, care este un mijloc de transport ecologic, tot mai eficient în orașele aglomerate.
Beneficiile mersului pe bicicletă
Iată câteva motive pentru care ai putea alege și tu mersul pe bicicletă:

Te ajută să te miști chiar dacă suferi de dureri
Mersul pe bicicletă îți poate fi de folos și dacă ai dureri de spate sau de genunchi, întrucât nu pune presiune pe coloana vertebrală sau pe membre. Adoptă o bună poziție în șa: mușchii spatelui se încordează, oferind o poziție optimă. Durerile cauzate de tensiunea musculară pot fi reduse de mersul pe bicicletă – persoanele care suferă de dureri lombare cauzate de anxietate și încordare pot vedea efectele benefice imediat. Suferi de artrită? Mersul pe bicicletă te poate ajuta să menții flexibilitatea articulațiilor și să calmezi durerile cauzate de acestea. Totodată, musculatura și ligamentele care susțin articulațiile sunt fortificate în timpul pedalatului.

Scade riscul de atac de cord
Mersul pe bicicletă este un exercițiu excelent pentru inimă și plămâni, ajutând la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Știai că mersul pe bicicletă reduce riscul de infarct la jumătate? Acest lucru se întâmplă pentru că, atunci când pedalezi, ritmul cardiac crește, iar tensiunea arterială scade – ca și cum inima ar funcționa „eco”. De asemenea, reduce colesterolul rău LDL, însă îl crește pe cel bun (HDL), iar vasele de sânge devin, astfel, mai flexibile și, deci, mai sănătoase.

Te ajută să slăbești
Sportul singur nu face mare lucru pentru slăbit, însă dacă ai o alimentație adecvată și faci și mișcare, ajungi mai repede la forma dorită. Astfel, printre beneficiile mersului pe biciletă este și acela că te ajută să scapi de kilogramele în plus: jumătate de oră de pedalat te poate ajuta să arzi între 200 și 500 de calorii, în funcție de ritmul adoptat.

Te face mai fericit
Mersul pe bicicletă eliberează endorfine, adică hormonii fericirii. În plus, mișcarea și, implicit, mersul pe bicicletă scad riscurile de apariție a unor boli de natură psihologică, precum depresia ori anxietatea. Făcând mișcare, creierul eliberează mai mult oxigen.

Te ajută să dormi mai bine
Exercițiile fizice regulate, printre care și mersul pe bicicletă, pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului și la reducerea tulburărilor de somn. Dacă știi că ai probleme cu somnul, se recomandă să nu faci prea mult efort fizic seara, deci dacă mergi cu bicicleta nu face acest lucru chiar înainte de culcare, ci cu câteva ore înainte.

Sprijină sistemul imunitar
Sistemul imunitar este apărarea organismului în fața bolilor, deci printre beneficiile mersului pe bicicletă în mod regulat poți adăuga și scăderea riscului de îmbolnăviri prin susținerea sistemului imunitar.

De cât timp este nevoie pentru a observa beneficiile mersului pe bicicletă?
Zilnic, zece minute petrecute pe bicicletă îmbunătățesc starea articulațiilor, 20 de minute sunt suficiente pentru a întări sistemul imunitar, 30 de minute îmbunătățesc ritmul cardiac, 40 de minute ajută la dezvoltarea capacității respiratorii, 50 de minute accelerează metabolismul, în timp ce o oră are efect asupra stării generale, a stresului și a greutății.

Ce precauții să îți iei?
Așa cum am discutat, mersul pe bicicletă este benefic, însă trebuie să fii pregătit și să ții cont de o serie de aspecte, pentru a reduce riscurile:

……

Leave A Comment

%d bloggers like this: