Ai diabet de tip 2? Află ce te sfătuieşte medicul!

April 25, 2023
126 Views

Poţi duce o viaţă normală dacă ai diabet. Pentru acest lucru este bine să pui în aplicare unele recomandări. Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice, recomandă 7 lucruri importante celor cu diabet de tip 2!

1. Încearcă să slăbeşti!
Diabetul tip 2 este cel mai adesea legat de un exces de kilograme şi de ţesut adipos. Mai mult, unul din fenomenele centrale ale diabetului este aşa numita “rezistenţă la insulină”, în fapt pancreasul afectat de diabetul tip 2 produce mai puţină insulină decât ar fi nevoie iar insulina este mai prost utilizată prin ceea ce se numeşte “rezistenţă”. Scăderea sănătoasă în greutate prin activitate fizică şi alimentaţie echilibrată (dar cu mai puţine calorii!) ameliorează semnificativ rezistenţa la insulină şi, prin acest fenomen, îmbunătăţeşte semnificativ evoluţia diabetului. Chiar şi operaţiile de slăbit sunt cunoscute uneori ca “vindecători” ai diabetului (multe persoane după operaţie au nevoie de mai puţin tratament medicamentos sau chiar deloc) dar adeseori şi o scădere moderată în greutate, chiar şi de 5% din kilograme (de exemplu 4.5 kilograme la o greutate de 90 kg) aduce beneficii semnificative. Încearcă să slăbeşti măcar 5% din greutatea ta.

2. Mergi periodic la cardiolog şi urmează-ţi tratamentele de prevenţie
Relaţia diabetului cu inima şi sistemul vascular este şi puţin cunoscută şi unul din cei mai mari inamici din sfera complicaţiilor diabetului. Diabetul tip 2 face parte din familia bolilor aterosclerotice (ateroscleroza = depunerea periculoasă de grăsimi în pereţii vaselor de sânge) şi este, în sine, un factor de risc pentru infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral ischemic şi arteriopatia periferică (arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare). Riscul acestor afecţiuni poate fi redus semnificativ prin măsurile de optimizare a stilului de viaţă, printr-un bun tratament al diabetului şi prin tratamentul medicamentos care a dovedit că reduce aceste riscuri, în particular medicamentele pentru scăderea colesterolului (statinele). Toate acestea se prescriu individual dar importanţa lor globală este documentată prin date provenite de la milioane de pacienţi.

3. Renunţă la fumat şi adoptă un stil de viaţă sănătos
Nu doar persoanele cu diabet trebuie să renunţe la fumat dacă au acest obicei dar în mod special persoanele cu diabet tip 2 sunt mai expuse efectelor nocive ale fumatului asupra vaselor de sânge. Fumatul şi diabetul tip 2 sunt deja doi factori de risc pentru sistemul cardiovascular, dacă lor li se alătură şi stresul, obezitatea, alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul (aşa cum se întâmplă adeseori), în realitate vasele de sânge sunt supuse unui stres puternic şi din mai multe direcţii. În mod special sunt expuşi cei de sex masculin, cei cu obezitate abdominală (predominenţa dispoziţiei pe abdomen a grăsimii), cei aflaţi la vârste mai înaintate şi cei cu istoric familial de boli cardiace (angină pectorală, infarct miocardic, moarte subită cardiacă) sau accidente vasculare premature (paralizii, “comoţii cerebrale”). “Antidotul” este un stil de viaţă cu mai multă activitate fizică, cu o mai bună relaţie cu stresul (reglarea problemelor psihologice, odihnă, orar ordonat de viaţă) şi cu o alimentaţie echilibrată, împreună cu renunţarea la fumat (sau măcar reducerea) şi urmarea tratamentelor medicamentoase de prevenţie prescrise de medic (medicul de familie, diabetolog, cardiolog, neurolog). Date recente arată că nici ţigările electronice nu sunt lipsite de riscuri.

4. Adoptă o alimentaţie echilibrată, diversă şi ordonată
Regimul alimentar poate fi un bun aliat în viaţa cu diabetul tip 2 (aşa cum poate fi şi un redutabil inamic), atât prin relaţia cu greutatea cât şi prin diferite componente specifice. Fructele şi legumele sunt benefice în diabet prin conţinutul în fibre, minerale, vitamine şi antioxidanţi. Niciun fruct nu este contraindicat în diabet, nici măcar strugurii sau bananele, dar se recomandă măcar un calcul aproximativ al cantităţii totale şi echilibrul cu celelalte alimente furnizoare de glucoză: pâinea şi cerealierele, pastele făinoase, mămăliga şi alte derivate de porumb, orezul, cartofii. Alimentele integrale (de exemplu pâinea) sunt, pe de o parte, surse de amidon (un nutrient ce se desface în corp până la nivel de glucoză) dar pe de altă parte sunt bune surse de fibre; leguminoasele (mazăre, fasole, linte) sunt şi ele sursă de amidon dar în acelaşi timp sunt bogate nutritiv şi potrivite şi în dieta diabetului tip 2. Alimentele proteice (carnea, lactatele, ouăle) sunt alimente “uşoare” pentru diabet din perspectiva carbohidraţilor, având un conţinut mic sau neglijabil. Grăsimile, pe de altă parte, trebuie consumate în cantităţi calculate, acordând o atenţie specială sortimentelor grase de alimente (inclusiv carne şi mezeluri, brânză, lactate), adausurilor dar mai ales grăsimilor industriale ce se pot ascunde în diferite alimente de proastă calitate nutriţională. Desigur, zahărul şi substanţele înrudite, sucurile şi deserturile cu zahăr, sunt de evitat pentru reacţia lor rapidă de “provocare” a pancreasului dar şi pentru slaba calitate nutriţională. Diferite tipare de alimentaţie pot fi potrivite în diabet, inclusiv diete vegetariene, diete low-carb (cu conţinut mic şi foarte mic de carbohidraţi), dieta mediteraneană sau diete hipocalorice obişnuite, elementul comun care trebuie îndeplinit fiind calitatea alimentelor alese, cantitatea şi o anumită ordine/ritmicitate în alimentaţie. Alimentaţia trebuie corelată cu tratamentul medicamentos, anumite tratamente (insulina sau anumite terapii orale) impunând un aport ritmic de carbohidraţi pentru a preveni hipoglicemia. Grăsimile, pe de altă parte, pot influenţa absorbţia carbohidraţilor şi golirea stomacului, fapt ce, din nou, trebuie sincronizat cu tratamentul. Nu în ultimul rând, activitatea fizică trebuie corelată cu alimentaţia şi tratamentele iar consumul de alcool trebuie discutat de la caz la caz. Pentru o dietă potrivită cere sprijinul diabetologului şi, eventual, unui nutriţionist sau dietetician cu experienţă în această afecţiune, mai ales dacă tratamentul cuprinde insulină.

5. Discută cu medicul despre simptomele pe care le ai

…..

 

Leave A Comment