Diferențe între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2

March 27, 2023
160 Views

Atât diabetul de tip 1, cât și diabetul de tip 2 sunt caracterizate de un nivel al glucozei (adică al zaharului) în sânge peste limitele considerate normale. Medicii subliniază că dezvoltarea și cauzele celor două forme de diabet sunt diferite.

Deși diabetul de tip 1 și cel de tip 2 au lucruri în comun, există multe diferențe. Cum ar fi ce le cauzează, pe cine afectează și cum ar trebui să fie gestionate.

Pentru început, diabetul de tip 1 afectează 8% din persoanele cu diabet. În timp ce diabetul de tip 2 afectează aproximativ 90%.

Principalul lucru de reținut este că ambele sunt la fel de grave. A avea niveluri ridicate de glucoză (sau zahăr) în sânge poate duce la complicații grave de sănătate, indiferent dacă ai diabet de tip 1 sau de tip 2. Așadar, dacă ai oricare dintre cele două afecțiuni, trebuie să iei măsurile potrivite pentru a le gestiona.

Diferențe frecvente între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2

Diabetul de tip 1 – când sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele care produc insulină:
este adeseori diagnosticat în copilărie;
nu este asociat cu excesul ponderal;
este adeseori asociat cu un nivel mai mare decât cel normal de cetone, la momentul diagnosticului; să nu uităm că cetonele sunt produse de organism pentru că ele sunt o alternativă a sursei de energie pe care o reprezintă zahărul;
este tratat cu ajutorul injecțiilor cu insulină sau cu pompa de insulină;
nu poate fi ținut sub control fără ca pacientul să nu ia insulină;

Diabetul de tip 2 – organismul nu produce suficientă insulină sau celulele organismului nu reacționează la insulină:
de obicei, este diagnosticat la persoanele cu vârsta de peste 30 de ani;
este asociat adeseori cu excesul ponderal;
este asociat de cele mai multe ori cu hipertensiunea arterială și/ sau cu un nivel ridicat al colesterolului la momentul diagnosticului;
de obicei, este tratat inițial fără tratament medicamentos ori cu tablete;
uneori este posibil ca pacientul să iasă de sub tratamentul prescris pentru diabet.

Cum se dezvoltă diabetul, în funcție de tipul bolii

Diabetul de tip 1
Este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că rezultă din faptul că sistemul imunitar atacă anumite părți ale corpului, din greșeală. În cazul diabetului de tip 1, sistemul imunitar țintește în mod greșit celulele care produc insulină (celulele beta din pancreas). Nimeni nu știe de ce se întâmplă mai exact acest lucru sau cum poate fi stopat acest “atac”. Sistemul imunitar al persoanelor cu diabet de tip 1 continuă să atace celulele pancreatice beta până când pancreasul este incapabil să producă insulină.

Astfel, persoanele cu diabet de tip 1 sunt nevoite să își facă singure injecții cu insulină pentru a compensa distrugerea celulelor beta din pancreasul lor. Toți pacienții cu diabet de tip 1 sunt dependenți de insulină.

Diabetul de tip 2
Spre deosebire de prima formă, diabetul de tip 2 este diferit. Sistemul autoimun al persoanelor cu diabet de tip 2 nu atacă celulele pancreatice beta. În schimb, diabetul de tip 2 este caracterizat de faptul că organismul și-a pierdut capacitatea de a răspunde la insulină. Acest lucru este cunoscut sub numele de rezistență la insulină.

Corpul pacienților compensează ineficiența insulinei sale prin faptul că produce o cantitate și mai mare, dar, din păcate, nu poate întotdeauna să producă suficientă insulină. În timp, presiunea pusă pe celulele pancreatice beta de acest nivel al insulinei le poate distruge, diminuând astfel secreția de insulină.

Ce spun specialiștii în boli metabolice

…..

Leave A Comment