Zona Protejată Cheile Turzii este reglementată urbanistic de către Consiliul Județean Cluj

Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CTATU) Cluj, constituită în cadrul Consiliului Județean și condusă de președintele Alin Tișe, a analizat și reglementat, pentru prima oară, situația Cheilor Turzii.

Astfel, împreună cu specialiștii din comisie au fost reglementate:

·         zona de servicii, comerț și alimentație publică, deservire turistică, administrativă, educativă,

·         zona de camping, glamping și agrement,

·         zona de parcări, respectiv 150 pe zona de acces dinspre satul Cheia,

·         zona de sport, tabere copii,

·         direcții de amenajare și dezvoltare viitoare.

 Consiliului Județean Cluj: „Ceea ce ne-am propus prin intermediul acestui nou PUZ a fost să contribuim la o mai bună punere în valoare a acestei arii naturale protejate, prin reglementarea mult mai precisă și eficientă a activităților economice de agrement, de comerț și de alimentație publicăAcest obiectiv turistic de importanță națională, unic prin numărul mare de plante și animale protejate, va avea, astfel, o coerență vizuală și urbanistică sporită, menită să atragă turiștii în număr cât mai mare“.

Noul PUZ, realizat în regie proprie de către Consiliul Județean, conține câteva direcții clare de amenajare și dezvoltare a zonei Cheile Turzii, din perspectiva ambelor zone de acces, respectiv dinspre localitățile Cheia și Petreștii de Jos. Practic, vor putea fi amenajate zone compacte și unitare pentru desfășurarea de activități economice/comerciale, cu terase în partea superioară și cu spații de parcaj în imediata apropiere. De asemenea, va exista posibilitatea realizării unor zone de campare pentru amplasarea de corturi și glamping, dar și a unei zone distincte pentru agrement, activități sportive și tabere de copii.

Scopul principal al noii documentații ce sistematizează zona Cheilor Turzii este cel de protejare a cadrului natural și de valorificare a potențialului turistic. Se urmărește, astfel, creșterea numărului de turiști și diversificarea spectrului de vizitatori, prin atragerea celor care vin în scop educativ – excursii, tabere ecologice, în scop științific – cursuri de speologie/arheologie, în scop recreativ – drumeții, via-ferrata, trasee cicloturistice, etc. 

Leave A Comment

%d bloggers like this: