Pedepse mai aspre pentru alcool și droguri la volan și pentru șoferii care provoacă accidente mortale. Parlamentarii vor să schimbe legea

March 22, 2023
156 Views

Şoferii care conduc sub influenţa alcoolului sau a drogurilor trebuie pedepsiţi mult mai sever. Şi să nu mai aibă dreptul de a se urca la volan în următorii cinci ani. Sunt lucruri pe care societatea civilă şi specialiştii în condus preventiv le cer de mulţi ani. Acum, şi parlamentarii vor să schimbe legea. Iar şoferii care provoacă un accident mortal ar urma să nu mai poată conduce încă cinci ani după ce execută o eventuală pedeapsă cu închisoarea.

Ca să înțelegem mai bine ce înseamnă să conduci sub influența alcoolului, am făcut o probă de șofat cu ochelarii care simulează efectele alcoolului asupra vederii.

Mihai Vegheș, jurnalist TVR: Mă aflu într-un autoturism și voi purta acei ochelari de bețiv ca să simulăm cum se conduce sub influența alcoolului.

Mihai Bădică, instructor de conducere defensivă: Vedem mai multe obiecte. În loc de unul vedem mai multe. Vederea este afectată. Simțul distanței este afectat. Echilibrul este afectat.

Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație: Din păcate, marea majoritate a șoferilor nu își asumă consecințele faptelor lor și nu se tem de accident. Mi-e greu să cred că o perioadă de 5 ani de afectare a dreptului de a conduce ar putea să schimbe comportamenul multor șoferi să creeze acea componentă de descurajare.

Anul trecut, peste 20.000 de români au fost trimiși în judecată pentru că au fost prinși la volan băuți sau drogați.

Dan Octavian, comisar-șef, Inspectoratul General al Poliției Române: În anul 2022, din cauza conducerii sub influența alcoolului, au avut loc 236 de accidente rutiere, în urma cărora 66 de persoane au decedat, iar 211 au fost rănite grav. Tot anul trecut, din cauza conducerii sub influența drogurilor au avut loc 10 accidente rutiere în urma cărora 2 persoane au decedat, iar 9 au fost rănite grav.

În acest moment, legea prevede că redobândirea permisului după un accident mortal este posibilă la 6 luni după executarea pedepsei.

Senatorul Robert Cazanciuc crede că acest termen este prea mic.

Robert Cazanciuc, iniţiatorul amendamentului: Ai o pedeapsă pentru ucidere din culpă, execuți pedeapsa, cu suspendare de cele mai multe ori, și la 6 luni de zile poți să te duci să te prezinți la poliție pentru a obține un nou permis de conducere. Nu cred că societatea dorește acest lucru.

Proiectul de lege a fost votat de Senat și mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților.

Leave A Comment