10 porunci digitale, în vremea Inteligenței Artificiale

March 19, 2023
106 Views

În era în care giganții din lumea „tech” precum Google și Microsoft se întrec în a injecta internetul cu Inteligență Artificială, iar noi ne jucăm, speriați sau minunați, cu „boți” de tot felul, de la Chat GPT la cei care „produc” imagini, mulți dintre noi bifăm în continuare, pe necitite, căsuțe de „termeni și condiții”. Acceptăm fără să ne gândim de două ori colectarea datelor noastre, pe site-uri uneori cel puțin chestionabile.

În iureșul de informații care se perindă rapid pe internet, „privacy-ul” nostru pică în plan secundar, majoritatea dintre noi considerându-l un dat. Numai că, prin zecile de aplicații pe care le utilizăm, ne expunem constant la o varietate de riscuri. Iar românii par să aibă o înclinație către așa ceva.

Suntem unul dintre popoarele din Uniunea Europeană care petrec cel mai puțin timp pentru a gestiona cum le pot fi accesate datele personale, conform unui studiu realizat de Eurostat în 2021. Ne aflăm pe locul 3 din coada clasamentului, la acest capitol.

De aceea, am pus cap la cap un fel de decalog digital, care să ne amintească cât de ușor ne lăsăm convinși, în mediul virtual, să oferim informații despre noi, fără să ne dăm seama. Sau care, dimpotrivă, să ne liniștească, dându-ne magnitudinea reală a unora dintre riscurile digitale la care ne expunem uneori fără să știm.

Mai multe despre pericolele ascunse în vastitatea internetului, a explicat, într-o discuție cu Panorama, Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Leave A Comment

%d bloggers like this: