Româncele aplică la joburi unde gradul de potrivire este de 70%, comparativ cu bărbații, care își asumă riscuri mai ușor, arată o platformă de recrutare online.
Salariul, pachetul de beneficii extrasalariale și stabilitatea locului de muncă sunt principalele criterii de care femeile țin cont atunci când își caută un job, conform BestJobs. Acestea sunt urmate de flexibilitate și înțelegere din partea angajatorului.
Potrivit platformei de recrutare, aproape 54% dintre candidații săi sunt femei. Totuși, rata de ocupare a forței de muncă este în continuare mai ridicată în rândul bărbaților atât la nivel național, cât și la nivelul statelor membre UE.
În România, ponderea femeilor din totalul persoanelor încadrate pe piața muncii este de 46,4%, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, citate de platforma de recrutare.
În plus, în luna decembrie 2022, rata şomajului pentru persoanele adulte (25-74 ani) a fost estimată la 4,4% (4,1% în cazul femeilor şi 4,6% al bărbaţilor), conform datelor INS.
Un număr mai mare de femei lucrează în domenii sau departamente unde abilitățile interpersonale, empatia și grija față de ceilalți sunt esențiale, precum:
-domeniul medical (poziții de asistenți medicali, medici, farmaciști);
-Resurse Umane și Educație (în special joburi de educatoare și poziții în învățământul primar).
În anul școlar 2021-2022, rolul de cadru didactic în învățământul preuniversitar a fost deţinut în proporție de 82,4% de femei, așa cum 90% dintre asistenții medicali cu studii superioare în perioada 2010-2021 veneau tot din rândul populației feminine, după cum arată datele INS.
Alte domenii pentru care aplică preponderent femeile sunt…..
……