Câți bugetari la mia de locuitori avem în România / Situația în fiecare județ

March 2, 2023
31 Views

Numărul de bugetari a crescut mult, iar ca să ne dăm seama trebuie să vedem câți sunt la mia de locuitori. Astfel, observăm că dacă adunăm angajații din administrația centrală cu cei din locală sunt 67 de bugetari la mia de locuitori. HotNews.ro a mai făcut un material asemănător în 2019, iar atunci erau 63/1.000 locuitori.

Aici sunt două influențe:

1. A crescut numărul de bugetari, așa cum am spus la început

2. S-a micșorat populația, așa cum am observat din datele recensământului.

…..

Numărul de funcționari publici din administrația locală la mia de locuitori
Este vorba despre numărul de posturi ocupate. Dacă le-am introduce și pe cele ocupate temporar, trebuie doar să rotunjim puțin în sus (numărul este de câteva zeci la fiecare și nu schimbă cu mult calculele de mai jos). De exemplu, la București s-ar apropia de 4/1.000 locuitori.

…..

Călărași: 3,5

Caraș – Severin: 4,8

Cluj: 3,53

Constanța: 4,44

Covasna: 4

Dâmbovița: 3,9

…..

De precizat că este vorba doar despre funcționari publici, spre deosebire de datele furnizate de Ministerul Finanțelor în 2019 care includeau și instituțiile finanțate integral sau parțial din venituri proprii (le fiecare județ). Din păcate, la solicitarea HotNews.ro Ministerul Finanțelor nu ne-a mai transmis datele cerute, ci a preferat să redirecționeze cererea către Ministerul Dezvoltării. Acesta din urmă a trimis mai departe către Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), care ne-a dat doar numărul de funcționari. Așadar, calculele sunt făcute pe baza acelor date.

În realitate, în adminstrația locală vorbim de 24 de salariați/1000 locuitori, în condițiile în care în 2019 erau 22.

Dacă ne uităm doar la numărul de funcționari din administrația locală, atunci este vorba despre aproape 4/1.000 locuitori în 2022.

Pe lângă categoria funcționarilor publici, gestionată de ANFP, la nivelul administrației publice locale există și alte categorii de personal precum demnitari, personal contractual etc. care nu se regăsesc în datele respective.

Foto: Dreamstime.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: