Aviația rusă, concentrată la granițele Ucrainei

February 20, 2023
88 Views

General-locotenent (în rezervă), Igor Romanenko, fondator al Fondului de caritate „Închide cerul Ucrainei”, atrage atenția asupra forțelor F. Ruse,  masate aproape de granița Ucrainei.

Expertul militar a subliniat că, masarea aviației ruse la granița cu Ucraina este o situație cu adevărat gravă, într-un interviu (19 februarie) pentru publicația ucraineană Kanal 24.

„Avem informații despre prezența a aproximativ 450 de avioane tactice (nu bombardiere strategice) și a aproximativ 300 de elicoptere, dintre care jumătate sunt de atac”, a declarat reprezentantul GUR (Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării), Andrei Iusov (Yusov). „Sunt situate, în principal, pe teritoriul Federației Ruse, la minim 200 de kilometri de graniță, concentrate în diverse locuri, dar dincolo de accesul nostru”, preciza acesta pentru ziarul Kiev Post, pe 16 februarie.

Romanenko este convins că acumularea de avioane rusești în apropierea frontierei cu Ucraina reprezintă o creștere a capacității inamicului de a efectua lovituri aeriene și de a folosi avioane de luptă chiar pe linia de contact.

Generalul-locotenent (în rezervă) a sugerat că rușii ar putea urma un astfel de scenariu atunci când folosesc rezerva strategică de 150.000 până la 200.000 de militari, pe care o pregătesc în prezent.

Aceasta este o amenințare foarte serioasă. Statul Major știe acest lucru, îl are în vedere, se elaborează măsuri adecvate, a adăugat Romanenko.

Fostul locțiitor al șefului Statului Major General ucrainean în perioada 2006 – 2010 (când președinte al Ucrainei era pro-europeanul Viktor Iușcenko) consideră că este imposibil de spus cu certitudine despre cum vor fi utilizate aceste aeronave concentrate la graniță, dar armata ucraineană trebuie să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu.

Rușii au mai încercat să obțină superioritatea aeriană, dar nu au reușit acest lucru. Acum, armata ucraineană este mai pregătită decât era înainte și ia considerare toate opțiunile posibile, a concluzionat Romanenko.

Leave A Comment

%d bloggers like this: