Somnul în exces și depresia: cum sunt conectate?

February 14, 2023
114 Views

Somnul odihnitor este crucial pentru o stare bună de sănătate. Dar somnul în exces poate avea consecințe negative, inclusiv în ce privește depresia.

Un somn sănătos se încadrează undeva între 7-8 ore pentru majoritatea adulților, respectiv 8-10 ore pentru adolescenți. Dacă nu dormi cât ai nevoie, în timpul zilei te simți obosit și te concentrezi greu, iar în timp, dacă nu dormi bine mai multe săptămâni sau luni la rând ori chiar ani s-ar putea să observi efecte mai grave asupra sănătății (hipertensiune, risc crescut de infarct, AVC și diabet etc.).

Însă și dacă dormi mai mult decât ai nevoie te poți confrunta cu probleme de sănătate. Pe lângă faptul că de-a lungul zilei te simți amețit și dezorientat, poți constata că ai o stare de spirit neplăcută sau chiar simptome asociate cu depresia.

Somnul în exces: un simptom, nu o cauză a depresiei
Unele cercetări au găsit conexiuni între somn și depresie, majoritatea dovezilor existente sugerând că somnul în exces este un simptom, nu o cauză, a depresiei. Problemele de somn apar frecvent în cazul persoanelor depresive.

Un studiu care a luat în considerare datele de la 3.573 de persoane diagnosticate cu depresie majoră, a constatat că peste 92% dintre participanți au avut probleme cu somnul. Insomnia a fost cea mai frecventă tulburare de somn, dar aproape jumătate dintre acești participanți prezentau hipersomnie. Aproximativ o treime au spus că au experimentat atât hipersomnie, cât și insomnie.

Hipersomnia – sau somnolența excesivă în timpul zilei, chiar și după mult somn – este mai des asociată cu depresia majoră cu caracteristici atipice. În cazul acestui tip de depresie, schimbările pozitive de viață, știrile interesante și alți factori din exterior pot îmbunătăți temporar starea de spirit, lucru care de obicei nu se întâmplă în cazul depresiei majore.

Alte cercetări arată că este mai probabil ca somnul în exces să fie asociat cu depresia la femeile cu vârste sub 30 de ani. Problemele de somn se pot dezvolta cu mult înainte de apariția depresiei, deși experții încă nu au stabilit cu exactitate modul în care tulburările de somn ar putea contribui la creșterea riscului de depresie. În orice caz, somnul în exces poate agrava simptomele depresiei.

Un studiu a sugerat că persoanele adulte care dorm mai mult de 8 ore pe noapte pot prezenta mai multe simptome de depresie decât cele care dorm 8 ore sau mai puțin în fiecare noapte. Este vorba, de fapt, de un cerc. Depresia afectează adesea starea de spirit, energia și perspectivele pentru viitor. Persoana se simte epuizată și letargică, mai puțin interesată de activitățile obișnuite și fără speranță că simptomele se vor îmbunătăți vreodată.

…..

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: