Crizele de fiere: de ce apar, cum se manifesta si cum se trateaza

February 12, 2023
225 Views

Crizele de fiere sau colica biliară se referă la prezența unei pietre în canalul cistic sau în canalul biliar comun al arborelui biliar. Calculii biliari (pietrele) sunt cea mai frecventă cauză a colicilor biliare. Dacă o piatră biliară blochează oricare dintre cele două canale, fluxul normal de bilă în intestin este întrerupt. Celulele musculare din canalul biliar se contractă puternic pentru a încerca să mute piatra și poate provoca, astfel, durere.

Aproximativ 10 până la 15% dintre adulții din țările dezvoltate sunt afectați de calculi biliari, arată statisticile 1.

Ce sunt calculii biliari
Calculii biliari se formează în vezica biliară și pot fi împărțiți în două categorii: calculi de colesterol (80%) și calculi pigmentari (20%). Majoritatea pacienților cu calculi biliari sunt asimptomatici. De aceea, în astfel de cazuri, problema este silențioasă, pentru că nu-i provoacă pacientului probleme vizibile. Pietrele pot obstrucționa temporar canalul cistic sau pot trece prin canalul biliar comun, ducând la colici biliare simptomatice.

Mulți pacienți ce au calculi biliari nu se confruntă cu crize de fiere. Se estimează că aproximativ 10-20% dintre adulți au calculi biliari și doar 1% până la 3% dintre aceștia prezintă și simptome. Crizele de fiere reprezintă o durere constantă sau intermitentă în abdomenul superior, de obicei sub partea dreaptă a cutiei toracice. Apare atunci când o piatră biliară blochează canalul biliar, tubul care în mod normal drenează bila din vezica biliară în intestinul subțire. Durerea dispare dacă piatra biliară trece în intestinul subțire și deblochează canalul biliar. Însă în cazul în care obstrucția arborelui biliar este prelungită, aceasta va duce în cele din urmă, la colecistită (inflamația vezicii biliare), colangită (inflamația căilor biliare din ficat) sau pancreatită biliară (inflamația pancreasului).

Tratamentul colicilor biliare este în principal chirurgical, implicând îndepărtarea vezicii biliare, de obicei folosind o tehnică laparoscopică. Vezica biliară nu este esențială pentru sănătatea digestivă, deci poate fi îndepărtată. Odată ce vezica biliară este înlăturată, bila curge direct din ficat în intestin și nu provoacă probleme de sănătate.

Ce este bila?
Bila sau fierea este un lichid galben-verzui care ajută la digerarea grăsimilor. În circumstanțe normale, bila este secretată de ficat și depozitată în vezica biliară. Când mănânci, bila trece din vezica biliară prin canalul cistic și canalul biliar comun în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimentele parțial digerate.

Calculii biliari, simptomatici sau nu
Calculii biliari sunt formați în vezica biliară și pot fi compuși fie din colesterol, fie din bilirubină. Aceste pietre pot rămâne în vezica biliară și pot fi asimptomatice sau pot pătrunde în canalul cistic sau în canalul biliar comun, unde pot fi depuse și pot provoca durere când vezica biliară se contractă.

Durerea apare, de obicei, după mesele bogate în grăsimi, atunci când vezica biliară se contractă pentru a elibera bila în duoden, ceea ce ajută la digestie prin emulsionarea grăsimilor.
Simptomul cheie al colicii biliare este o durere de stomac bruscă și intensă, care durează între 1 și 5 ore. Durerea este cauzată de creșterea presiunii în vezica biliară. Această durere este de obicei simțită în locuri specifice, inclusiv:

-mijlocul abdomenului sau burții
-sub coaste în partea dreaptă
-partea laterală a corpului sau omoplatului

Spre deosebire de durerile de stomac mai frecvente, durerile în colica biliară nu dispar atunci când o persoană flatulează sau merge la toaletă. Durerea poate fi ascuțită, însoțită de crampe sau se poate manifesta ca o durere surdă constantă. Colicile apar adesea seara, mai ales după ce ai mâncat o masă copioasă. Unele persoane se confruntă cu o astfel de durere la culcare.

Pietrele se găsesc, în mod obișnuit, în vezica biliară fără să producă simptome, iar acest fapt este cunoscut sub denumire de colelitiază asimptomatică, care nu necesită de regulă, niciun tratament medical sau chirurgical. Cu toate acestea, dacă ai dureri cel mai frecvent, în zona superioară dreaptă a abdomenului, simptome de greață sau vărsături, poți avea colelitiază simptomatică și vei avea nevoie de un consult de specialitate.

De ce apar crizele de fiere?
Crizele de fiere sau colica biliară apare când vezica biliară se contractă și determină blocarea temporară a pietrei biliare a canalului care drenează vezica biliară. Calculii biliari sunt mase dure care se formează în vezica biliară. Ele pot fi mici și numeroase sau mari și puține. Calculii biliari se formează din cauza dezechilibrelor chimice din bilă sau deoarece vezica biliară este golită rar sau incomplet. Creșterea presiunii în vezica biliară determină durerea și disconfortul care este asociat crizelor de fiere.

Regimul alimentar poate fi unul dintre factorii care determină formarea calculilor biliari, deși nu toți calculii biliari duc la crize de fiere. Unele cercetări sugerează că dietele bogate în calorii și carbohidrații procesați, cum ar fi pâinea albă și dulciurile, pot crește riscul de calculi biliari.

Colica biliară și dieta
O dietă bogată în calorii și carbohidrați rafinați și săracă în fibre crește riscul de calculi biliari. Carbohidrații rafinați sunt alimente care au fost procesate pentru a elimina tărâțele. Exemplele includ pâinea albă sau orezul alb. Aceste alimente pot crește riscul de formare a calculilor biliari.

Alimentele care conțin multe grăsimi saturate, cum ar fi untul, prăjiturile sau carnea grasă, inclusiv cârnații, pot crește colesterolul. Dacă colesterolul se acumulează în bilă, poate duce la calculi biliari.
O dietă sănătoasă include multe fructe și legume proaspete, carbohidrați din cereale integrale și proteine slabe. O dietă echilibrată poate ajuta la prevenirea calculilor biliari.

Crizele de fiere, semne și simptome
Pacienții prezintă de obicei, dureri postprandiale care „vin și pleacă”, de unde și termenul de colici. Durerea este de obicei, în partea dreaptă superioară a abdomenului și poate avea iradia în zona spatelui. Debutul durerii se dezvoltă la câteva ore după masă, apare frecvent noaptea și trezește pacientul din somn.

Dacă ai o criză de fiere fără complicații, vei prezenta probabil, doar senzația de durere. Cu toate acestea, unele persoane pot să aibă și simptome de greață și/sau vărsături, care sunt accentuate după mese. Colicile apar adesea seara, mai ales după o masă grea. Cea mai gravă durere în timpul unei crize de fiere durează de obicei, între 30 de minute și o oră, dar poate continua la o intensitate mai mică pentru încă câteva ore. Durerea încetează când calculul biliar se desprinde de canalul biliar și trece în intestin.

Vărsăturile foarte puternice sau pentru o perioadă foarte lungă de timp pot provoca si prezenta unor firicele de sange in varsatura, generate de rupturi ale vaselor mici de sânge ale esofagului, sau daca venele inflamate din partea inferioara a esofagului și uneori a stomacului încep să sângereze.

Vărsăturile foarte puternice sau pentru o perioadă foarte lungă de timp pot provoca și prezența unor firicele de sânge în vărsătură, generate de rupturi ale vaselor mici de sânge ale esofagului, sau dacă venele inflamate din partea inferioară a esofagului și uneori a stomacului încep să sângereze.

Dacă ai o criză de fiere, nu vei avea febră și nu vei prezenta aspecte vitale anormale, spre deosebire de situațiile în care ai colecistită acută sau colangită, care poate fi asociată cu simptome precum febră, tahicardie sau chiar hipotensiune arterială, dacă progresează către șocul septic, o formă de septicemie.

Colica biliară vs. colecistită

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: