Trei candidati din cinci de peste 45 de ani s-au simtit discriminati la interviu cu privire la varsta (sondaj)

February 7, 2023
231 Views

Trei din cinci candidaţi de peste 45 de ani s-au simţit discriminaţi la interviul cu privire la vârstă, în timp ce un recrutor din 3 spune că a selectat candidaţii pe acest criteriu, reiese din rezultatele celui mai recent sondaj realizat de o platformă de recrutare.

Conform BestJobs, 80% dintre candidaţii de peste 45 de ani simt că există o reticenţă a recrutorilor privind persoanele mai în vârstă, iar 60% susţin că au participat la cel puţin un interviu de angajare la care au fost discriminaţi din cauza vârstei. De cealaltă parte, unul din trei recrutori recunoaşte că a refuzat cel puţin o dată un candidat din cauza vârstei sale.

O nouă lege creşte vârsta de pensionare de la 61 de ani şi 9 luni la 62 de ani, în cazul femeilor, şi vizează creşterea treptată a acesteia până la 65 ani în 2035, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaţilor. În prezent, pensionarii şi beneficiarii de ajutor social reprezintă 39,5% dintre cei peste 10,8 milioane de cetăţeni români inactivi economic, potrivit datelor recensământului efectuat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totodată, datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că aproape 63% dintre şomerii înregistraţi în România în decembrie 2022 aveau peste 40 de ani.

Vârsta candidaţilor recrutaţi contează în ochii a peste 15% dintre recrutori, în timp ce mai mult de jumătate (57%) spun că acest lucru depinde foarte mult de specificul jobului. Atunci când analizează un CV, pe lângă vârstă, recrutorii se mai uită în special la experienţa şi studiile candidatului (peste 85%), dar şi la locaţie. Când vine vorba de candidaţii mai în vârstă, 34% dintre recrutori spun că sunt îngrijoraţi de lipsa candidaţilor de experienţă cu tehnologia, 14% de rezistenţa lor la schimbare, alţi 14% de lipsa de deschidere privind învăţarea de lucruri noi şi de riscul crescut al apariţiei unor probleme de sănătate (tot 14%).

…..

Leave A Comment