Efectul neștiut al cafelei cu lapte

January 31, 2023
93 Views

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta împotriva inflamaţiilor, conform unui studiu efectuat în Danemarca, relatează luni EFE şi neurosciencenews.com.

Când bacteriile, virusurile şi alte substanţe străine pătrund în organism, sistemul imunitar răspunde eliberând celule albe din sânge şi substanţe chimice cu efect protector, o reacţie numită inflamaţie, ce apare şi în cazul suprasolicitării tendoanelor şi muşchilor sau al unor afecţiuni precum artrita reumatoidă, potrivit Agerpres.

Antioxidanţii sau polifenolii, prezenţi în corpul uman, în plante, fructe şi legume, sunt utilizaţi în industria alimentară pentru încetinirea procesului de oxidare şi prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor, însă ei sunt, de asemenea, sănătoşi pentru consum deoarece contribuie la reducerea stresului oxidativ din organism, care provoacă inflamaţii.

În pofida beneficiilor lor, se cunosc foarte puţine lucruri despre polifenoli. Un număr redus de studii au investigat ce se întâmplă atunci când polifenolii reacţionează cu alte molecule, cum ar fi proteinele din unele alimente.

Acum, un nou studiu, realizat la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a analizat efectul antiinflamator al combinării polifenolilor şi proteinelor, iar rezultatele s-au dovedit promiţătoare.

„Am arătat că atunci când un polifenol reacţionează cu un aminoacid, efectul său asupra celulelor imunitare în vederea inhibării inflamaţiei este sporit. Prin urmare, este evident de imaginat că acest cocteil ar putea avea şi un efect benefic asupra inflamaţiei la oameni”, a explicat Marianne Nissen Lund, care a condus studiul.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: