Insomnia este una dintre cele mai grave și neplăcute afecțiuni, cu efecte nocive asupra întregului organism. Poate fi, însă, tratată și cu remedii naturale sau cu mici schimbări ce țin de stilul de viață.
Insomnia îți poate afecta nu doar sănătatea (prin scăderea imunității și slăbirea funcțiilor organismului ca urmare a privării de somn). Ea te afectează și pe plan psihologic. Ești mereu prost dispusă, stresată, te sperii ușori și te temi de orice. Nu suporți zgomotele puternice, te enervezi din lucruri mărunte și nu mai poți lucra la fel de bine ca înainte. Dacă fiecare noapte e dificilă și dimineața te trezești obosită după prea puține ore de somn, trebuie să știi că poți apela la câteva leacuri pentru insomnie.
Dacă problema ta nu are la bază o afecțiune gravă, îți recomandăm să încerci sfaturile noastre înainte de a recurge la medicamente. Dacă insomnia durează, însă, mai mult de o lună de zile, discută neapărat cu un medic.
Remedii pentru insomnii
Ritualul de seara este esențial
Când vine vorba despre copii, toată lumea ne recomandă ca seara să le citim înainte de culcare, ca să adoarmă mai ușor. Ce nu știm este că un astfel de ritual ne poate ajuta și pe noi, adulții.
Nu contează ce activități alegi înainte de a te bagă în pat, contează ca în fiecare seară să te relaxezi, să încetinești ritmul, să îți pregătești organismul să intre în starea de repaus. Poți face o baie cu spumă și uleiuri aromatice, poți citi sau asculta muzică relaxantă, le poți citi povești copiilor sau poți urma una dintre pasiunile tale: pictura, lucrul manual etc.
Ceaiurile calmante te pot ajuta
Poți include în ritualul de seară și o infuzie din plante, pe care să o bei cu o oră înainte de culcare. Cele mai eficiente ceaiuri sunt lavanda, mușețelul și ceaiul de tei. Prepară infuzia dintr-o linguriță de frunze uscate și apă fierbinte. Bea ceaiul în liniște, fără să alergi prin casă ocupându-te de treburi restante. Așază-te pe canapea sau pe un fotoliu confortabil, bucură-te de aroma ceaiului și savurează-l.
Alungă gândurile neplăcute înainte de culcare
Pe lângă odihnirea corpului, e important să îți odihnești și mintea, ca să poți induce corect starea de somn. Nu te gândi înainte de culcare la probleme, la certuri sau discuții neplăcute, care te pot agita sau întrista. Încearcă să te gândești la momente frumoase, glumește cu partenerul de viață sau cu copiii, citește revista ta preferată sau urmărește un film.
Păstrează aceeași oră de culcare și de trezire
Organismul nostru are abilitatea de a lucra ca un ceas. Probabil ai observat că, atunci când te odihnești suficient, te trezești aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, chiar și fără alarmă. Sau că dacă ai aproximativ aceleași ore de masă zilnic, ți se face foame mereu în acel interval. Și asta fiindcă ne obișnuim cu o rutină, care include inclusiv ora de culcare și cea de trezire.
Indiferent de modificările din programul tău și al familiei tale, încearcă să adormi și să te trezești zilnic la aceeași oră. Discută cu partenerul și copiii, confruntați programele tuturor și alegeți un interval care să vă ofere suficientă odihnă, dar și timp petrecut împreună.
Fără telefon sau televizor cu 20 de minute înainte de culcare
…..
…..