Primăria Cluj-Napoca obligată să plătească 7,3 milioane de euro pentru că a interzis mall-ul de lângă Expo Transilvania

December 19, 2022
655 Views

Tribunalul Comercial Cluj a dat o sentință prin care obligă Primăria Cluj Napoca să plătească suma de 7.383.051,91 milioane de euro firmei Nervia Center. Decizia vine după ce administrația Boc nu a permis firmei imobiliare să edifice un mall lângă Expo Transilvania, deși inițial le-a concesionat terenul pentru edificarea proiectului imobiliar.

Primăria Cluj Napoca este pe cale să plătească peste 7,3 milioane de euro firmei imobiliare Nervia Center pentru că nu a permis societății să edifice un mall lângă Expo Transilvania. Administrația Boc a concesionat firmei terenul pentru edificarea proiectului imobiliar, dar ulterior a interzis construcția proiectului. Astfel, primăria condusă de Emil Boc să primească taxa de concesiune fără a da nimic la schimb. Reprezentanții firmei au deschis un proces, iar Tribunalul Comercial Cluj a dat pe fond o soluție prin care obligă administrația locală la plata unor daune consistente. Spre finele lunii octombrie, Tribunalul Comercial Cluj a dat o sentință prin care obligă Primăria Cluj Napoca să plătească suma de 7.383.051,91 euro firmei Nervia Center, notează gazetadecluj.ro.

Amintim că î​​n 2006, consilierii locali clujeni au adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat concesionarea unui teren de 5 ha situat în Cluj-Napoca în zona Expo Transilvania pentru construirea unui ansamblu imobiliar, care ar fi trebuit să cuprindă un ansamblu hotelier, o parcare și un centru comercial. Ulterior, primăria a refuzat însă să elibereze autorizația de construcție, astfel că investitorul a rămas cu investiția blocată.

Motivul a constat în faptul că PUG-ul făcut în 2014 a schimbat încadrarea urbanistică a terenului. De asemenea, juriștii primăriei au motivat decizia prin faptul că cei de la Nervia nu intenționau să construiască proiectul cu respectarea reglementărilor urbanistice existente la momentul semnării contractului de concesiune, ci pe întreaga suprafață de teren, inclusiv pe zona verde, sperând obținerea unei modificări a regimului urbanistic al terenului.

Tribunalul Comercial Cluj obligă Primăria Cluj Napoca să plătească suma de 7.3 milioane de euro firmei imobiliare

După ce administrația Boc a concesionat firmei terenul pentru edificarea proiectului imobiliar, dar ulterior a interzis construcția proiectului, Primăria Cluj-Napoca a continuat să primească taxa de concesiune fără a da nimic la schimb. Reprezentanții firmei au deschis un proces, iar Tribunalul Comercial Cluj a dat pe fond o soluție prin care obligă administrația locală la plata unor daune consistente.

Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Nervia Center SRL în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Cluj-Napoca şi Consiliul Local AL Municipiului Cluj-Napoca. Dispune rezoluţiunea contractului nr. 17432/27.01.2009. Obligă pârâţii la plata în favoarea reclamantei, cu titlu de daune interese, a sumei de 7.383.051,91 euro sau echivalentul în lei la data plăţii, din care 6.777.051,91 euro reprezintă beneficiu nerealizat şi 606.000 euro contravaloare taxă concesiune, precum a sumei de 334.932,28 lei reprezentând cheltuieli aferente contractului de concesiune. Respinge, ca nefondate, restul pretenţiilor reclamantei. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 390.189,42 lei, din care 375.879, 42 lei reprezintă taxă judiciară de timbru şi 14.310 lei reprezintă onorariu avocaţial”, arată soluția pe scurt a instanței. Decizia nu a fost emisă cu titlu definitiv.

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: