Antigenul prostatic specific (PSA): un biomarker al cancerului de prostata inca actual sau depasit?

December 12, 2022
111 Views

În Statele Unite ale Americii sunt diagnosticați anual în jur de 250.000 pacienți cu cancer de prostată. Desigur că prioritare, ca în orice afecțiune malignă de altfel, sunt depistarea precoce și terapia cu viză curativă.

Cancerul de prostată este cancerul cel mai frecvent diagnosticat la bărbați, afectând în principal persoanele care au peste 50 de ani și este principala cauză a deceselor cauzate de cancer la bărbați. Mai mult, cancerul de prostată și tratamentele ulterioare au un impact mare atât asupra stării funcționale, cât și asupra stării psihologice, afectând semnificativ calitatea vieții a pacienților.

În numele acestor deziderate, nu de puține ori, se exagerează atât în direcția procedurilor diagnostice, cât și a celor terapeutice, mărind nota de plată a serviciilor de sănătate. De aici și controversele legate de optimizarea screeningului, a diagnosticului, dar și a managementului unui cancer de prostată. Deși riscul de a dezvolta un cancer de prostată de-a lungul vieții este de 1 la 6, riscul de deces este de doar 2%.

Majoritatea pacienților cu cancere localizate sunt tratați intervențional, în ciuda studiilor care arată că și în absența acestor tratamente mortalitatea rămâne mică. În contextul în care, deși cancerul de prostată este o boală heterogenă atât biologic, cât și clinic se tratează unitar, identificarea unor biomarkeri moleculari specifici bolii reprezintă o prioritate.

Identificarea unor biomarkeri credibili în cancerul de prostată a reprezentat o tema clasică de cercetare și reprezintă, încă, un subiect fierbinte în ceea ce privește legătură dintre biomarker, diagnostic, dar și evoluția și răspunsul la tratament al unui cancer de prostată.

Ce este antigenul prostatic specific (PSA)
Biomarkerul este orice fel de indicator care poate fi pus în evidență în sânge, urină sau țesuturi și care poate identifica sau prezice dacă un cancer este prezent sau nu, cât de agresiv este acesta, dar și cum răspunde la diferitele tipuri de terapii. În timp ce unii biomarkeri sunt predictivi doar pentru un aspect, alții au mai multe aplicabilități clinice.

Cel mai cunoscut și cel mai frecvent utilizat biomarker este antigenul prostatic specific – PSA. Antigenul specific prostatic sau PSA este o proteină produsă de celulele normale, precum și de celulele maligne ale glandei prostatei. PSA este un test hematologic intrat în uz încă din anii ‘86 în diagnosticul și monitorizarea cancerului de prostată. În Statele Unite ale Americii, peste 19 milioane de bărbați fac anual screening prin PSA. Dintre aceștia, 1.3 milioane sunt biopsiați și în jur de 250.000 sunt diagnosticați. În ciuda nenumăratelor controverse, PSA rămâne principalul instrument predictiv în cancerul de prostată.

Controversele au vizat mai degrabă elementul diagnostic predictiv decât monitorizarea evoluției unui cancer de prostată. Un PSA crescut nu înseamnă automat cancer după cum un PSA normal nu înseamnă absența cancerului.

Utilitatea antigenului prostatic specific și alți biomarkeri utilizați
În ceea ce privește monitorizarea evoluției unui cancer de prostată, PSA s-a dovedit un marker extrem de util și credibil. Pe de o parte, un nivel crescut al PSA la momentul diagnosticului poate sugera cât de agresiv și extins este un cancer de prostată. Pe de altă parte, după un tratament inițial cu viză curativă (prostatectomie sau radioterapie) poate sugera timpuriu recidiva. Nu în ultimul rând, într-o boală extinsă, PSA este un element important de monitorizare a răspunsului la tratament.

Controversele rămân pentru bărbații în stare de sănătate aparentă, depistați la examinarea de screening cu valori crescute ale PSA. În aceste situații, nu este foarte clar dacă doar nivelul crescut al PSA este un motiv pentru biopsia prostatei.

Cu toate că procedura bioptică este una relativ simplă, ea nu este deloc plăcută, creează un anume disconfort și, nu în ultimul rând, poate asocia risc de infecție locală, sepsis, hemoragie, simptome urinare sau disfuncție erectilă. În plus, cum numai aproximativ 40% dintre biopsiile efectuate ca urmare a valorilor crescute ale PSA sunt pozitive pentru cancer, este mai mult decât necesară identificarea unor markeri cât mai veridici și cât mai ușor de folosit.

Ce biomarkeri se mai folosesc în depistarea cancerului de prostată
În Statele Unite ale Americii (SUA), într-un asemenea scenariu, pe lângă PSA se recurge la alți biomarkeri validați sau în curs de validare. Două sunt teste de sânge dintre care PHI (Prostate Health Index), test disponibil și aprobat de către Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) și Scorul 4K , care a fost în 2022 validat de FDA. Al treilea test măsoară PCA3 la nivel urinar. Acesta din urmă este disponibil la nivel european, dar și în România.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: