Top 10 fructe bune de mancat iarna

December 11, 2022
196 Views

În sezonul rece poate părea mai greu să ne luăm din alimentație aportul necesar de vitamine și minerale, dar adevărul e că piața ne oferă și iarna o mulțime de fructe cu proprietăți benefice pentru organism. Accentul cade pe acele fructe cu vitamina C, dar nu numai.

Citricele, în mod special, sunt excelente în sezonul rece, fiind fructe cu vitamina C, despre care studiile arată că scurtează durata răcelilor. Cum unele persoane decid și să aibă mai multă grijă de siluetă, multe dintre aceste fructe bune de mâncat iarna contribuie și la acest aspect, mai ales dacă sunt consumate pe post de gustare între mese, cu o lingură de unt de arahide fără zahăr.

De ce este sănătos să mănânci fructe?
O alimentație bogată în fructe și legume poate scădea tensiunea arterială și riscul de boli și evenimente cardiovasculare, poate preveni anumite tipuri de cancer și poate reduce riscul de apariție a problemelor oculare și digestive. Păstrează fructele la îndemână, într-un bol pe masa din bucătărie sau într-un castron la vedere în cămară ori în frigider, dacă este prea cald în casă.

Fructe bune iarna, pline de vitamine și minerale
Mai jos am pregătit o listă cu 10 dintre cele mai întâlnite și folositoare fructe de pe piață, pe care le poți include în meniul zilnic ca gustare. Ideal este ca gustările dintre mese să fie formate dintr-un singur tip de fructe, însă nu te împiedică nimeni să faci și excepții: toate fructele enumerate au gusturi care se potrivesc între ele și pot forma o salată gustoasă.

Portocale
Fructe cu vitamina C, portocalele luptă împotriva radicalilor liberi și ajută sistemul imunitar să funcționeze la cote optime. În plus, coaja rasă de portocale conține hesperidină, care scade valoarea colesterolului. O poți consuma pentru o aromă deosebită în diverse deserturi și chiar în cerealele de la micul dejun.

Kiwi
Fructele de kiwi au și mai multă vitamina C decât portocalele, dar și vitamina E și o serie de polifenoli, având astfel și un puternic rol antioxidant. Bogate în zinc și magneziu, potasiu și fibre, fructele de kiwi ajută și la sănătatea și aspectul frumos al părului, pielii și unghiilor.

Banane
Bogate în potasiu, substanță benefică bunei funcționări a inimii, bananele ajută și la absorbția calciului, precum și la creșterea nivelului de dopamină și serotonină, luptând astfel împotriva depresiei.

Rodii
Tot fructe cu vitamina C sunt și rodiile, care conțin din belșug și potasiu, însă au ca bonus față de celelalte fructe mult mai puține calorii și o aromă specifică ce le face ușor de adăugat atât în băuturi, cât și în mâncăruri sănătoase și deserturi. O singură ceașcă de sâmburi de rodie conține cantitatea necesară de vitamina C pentru întreaga zi, iar polifenolii pe care acest fruct îi conține contribuie și la reducerea riscului de cancer.

Grepfrut
Știai că există grepfrut alb, galben, roz sau roșu? Indiferent de culoare, acest fruct are foarte puține calorii și o mulțime de nutrienți, ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv și la aspectul plăcut al tenului, crește energia și ajută și în dietele de slăbire.

Lămâi

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: